Пентагонът планира да евакуира по 9000 души на ден от Афганистан

OFFNews 17 август 2021 в 19:38 2307 0

САЩ предвиждат да евакуират по 9000 души дневно от Кабул. Предвижда се евакуационен полет на всеки час да напуска пределите на Афганистан, като от страната ще бъдат извеждани не само на американци, но и афганистанци. Мисията ще продължи до 31 август.

"Американските сили ще се фокусират върху евакуация", заяви генералът от морската пехота Уилям Тейлър по време на брифинг на Министерството на отбраната на САЩ.

Служителите на Пентагона избягваха въпросите дали бързото настъпление на талибаните и хаосът на летището са вследствие на провал на разузнаването или на планирането.

Както е известно, американските военни напуснаха размирната държава по-рано от предвиденото. 

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова талибаните да позволят на всички, които искат, да напуснат Афганистан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Алиансът ще продължи да поддържа работата на летището в Кабул, като негов приоритет е евакуирането от Афганистан на всички желаещи, каза Столтенберг на пресконференция, посветена на ситуацията в тази страна, където талибаните завзеха властта в неделя.

Генералният секретар на НАТО заяви, че международният тероризъм се превръща в заплаха с връщането на талибаните на власт в Афганистан. Алиансът "трябва да остане бдителен, за да остане на преден план в борбата срещу" тази опасност, настоя той.

Столтенберг призова талибаните да не позволяват Афганистан отново да се превърне в убежище за терористи. "Тези, които сега поемат властта, имат отговорността да гарантират, че международните терористи няма отново да намерят опора", подчерта той.

И предупреди новите управници в Кабул, че Алиансът ще ги държи отговорни за спазването на човешките права, включително на жените.

"Изненадан съм от мълниеносната скорост, с която признатата от международната общност власт в Афганистан се сгромоляса броени дни преди официалния край на продължилата 20 години мисия на НАТО в тази страна", каза Столтенберг. Той определи това развитие като провал на афганистанското ръководство, начело с президента Ашраф Гани, който избяга от страната в неделя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови