Пентагонът купува 6 батареи NASAMS за Украйна, поръчката ще е готова през ноември 2025

САЩ засилват военното обучение на ВСУ в Германия с повече военнослужещи и повече умения

OFFNews 01 декември 2022 в 09:24 3086 4

NASAMS

Снимка Wikimedia Commons

NASAMS

Концернът Raytheon Technologies ще получи договор за производство на шест системи за противовъздушна отбрана NASAMS за Украйна, съобщи официално Пентагонът. Системите трябва да бъдат доставени на Украйна като част от предварително обявения пакет за военна помощ, а договорът трябва да бъде реализиран през ноември 2025 г.

За разлика от повечето оръжия, дарени от САЩ, NASAMS ще бъдат закупени като част от Инциативата за подкрепа на сигурността на Украйна (Ukraine Assistance Security Initiative). Това означава по-дълъг срок на доставка от 1-2 години.

Договорът ще се отнася до закупуването на батареи на NASAMS, обучение и логистична поддръжка за украинската армия. "Производството ще бъде извършено в Тюксбъри, Масачузетс, с очаквана дата на реализация 28 ноември 2025 г.", се казва в изявлението на Пентагона. САЩ обявиха през август, че ще дарят шест системи NASAMS като част от пакет от военни помощи на стойност 3 млрд.

NASAMS, или National Advanced Surface-to-Air Missile System, е система със среден обсег, произведена от Raytheon и норвежката компания Kongberg. Тази есен Украйна получи първите две системи, обещани през юни и доставени в сътрудничество между САЩ и Норвегия.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за значително разширяване на обхвата на обучението на украински военнослугещи в американската база в Германия, съобщи CNN. Става дума за обучение на до 2500 души месечно.

Според CNN правителството на САЩ възнамерява не само да увеличи броя на украинските войници, които ще обучава, но и иска да промени подхода към самото обучение. Съгласно новата програма обучението ще обхване много по-големи групи от украинските военнослужещи и ще включва създаване на умения за по-сложни тактически методи на борба, включително координация на пехотни и артилерийски маневри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

3

Merc

01.12 2022 в 18:38

Верно са тъпанари.

До 1- 2 години войната ще е приключила с капитулация за Мужикистан.

345

1

Джендо Джедев

01.12 2022 в 10:21

Украйна ще спечели тази война и ще излезне от нея с невероятно добре оборудвана, обучена и с боен опит армия. За сметка на това нашите снишени мишоци изпускат златен шанс да заменят пародийните руски железа за нещо модерно. Мурзилки, сър!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика