Пентагонът: Херсон вече не е под руски контрол

OFFNews 25 март 2022 в 22:22 4508 5

Снимка Salwan Georges/The Washington Post via Getty Images)

Украински сержант крачи из окопите между Миколаев и Херсон.

Украинските сили са започнали контраофанзива срещу южния град Херсон – единственият голям градски център, завладян напълно от силите на Москва. Контролът върху града вече е оспорван, съобщи днес високопоставен представител на Пентагона, предаде Франс прес.

„Украинците се опитват да си върнат Херсон“, заяви пред журналисти този служител, пожелал анонимност.

„Не можем да кажем с точност кой контролира Херсон, но е факт, че градът вече не е толкова твърдо под руски контрол, както преди“, посочи представителят на Пентагона.

Маркиан Лубкивски, съветник на министъра на отбраната на Украйна, каза пред "Файненшъл таймс", че украинските сили са завоювали позиции в Херсон и че руските окупационни сили вече не контролират напълно южния град.

В Харков, вторият по големина град в Украйна, украинските сили са предотвратили допълнително придвижване на руски сили, каза още служителят от американското министерство на отбраната.

Междувременно въоръжените сили на Украйна съобщиха, че руските войски са нанесли "ракетен удар" по Виница в Западна Украйна, като това е станало скоро, след като руското министерство на отбраната обяви, че военните й действия сега ще бъдат насочени предимно към източния регион на Донбас.

"Руските окупатори нанесоха ракетен удар по територията на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна във Виница“, съобщиха военновъздушните сили на Украйна на страницата си във "Фейсбук" в петък следобед. Някои от шестте ракети са свалени от противовъздушна отбрана, докато останалите са поразили "няколко структури, причинявайки значително унищожаване на инфраструктурата".

Атаката се случи малко, след като руското министерство на отбраната обяви в петък, че първоначално не е имало планове за превземане на големи части от Украйна, включително големи градове като столицата Киев.

Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза, че руските сили изглежда вече дават приоритет на сраженията в района на Донбас в Източна Украйна и вече не провеждат сухопътна офанзива към Киев, но е твърде рано да се каже дали техните "стратегически" цели във войната са се променили, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

5

Propaganda

26.03 2022 в 08:37

Както предрекох, всичко ще приключи до май/юни. Ако дотогава изобщо я има руската кочина. Ордите на лилипутин не превзеха Украйна през първите 3 дни, демонстрирайки велика некадърност. Днес вече дори ги изтласкват обратно към Азия.

2550

4

alfakentavur

26.03 2022 в 00:53

Tarabata1 искал да се кръсти на тръбата, за да покаже колко е важна българо-съветската дружба между народите. Че ако няма тръби, няма никаква полза от Страна Огромная.
Но вместо това се кръстил на Гошо Тарабата. Прякор на Вожда Георги Димитров, след като "братушките" го отвличат в "санаториум" и го правят алкохолик, защото не им играе по свирката.

1331

3

ваксиниран

25.03 2022 в 22:49

Секнаха ли копейките, тръбичке?