Пендаровски се възмути от издигането на знамето с 'Голяма Албания'

OFFNews 13 август 2023 в 20:47 12399 3

Пендаровски

Снимка Getty images

Стево Пендаровски

Издигането на провокативни националистически знамена, които насърчават шовинистични идеи за „велики държави“, подклажда етническа омраза и нетолерантност и е атака срещу фундаменталните принципи и ценности на (Охридското) Рамково споразумение и концепцията за многоетническа държава.

Това обяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по повод посещението на косовския премиер Албин Курти в петък, предаде МИА, цитирана от БТА.

По време на визитата Курти присъства на церемонията по преименуването на улица в скопската община Чаир на името на лидера на Армията за освобождение на Косово Адем Демачи, а после беше и на концерт в Тетово, на който беше издигнато знаме с карта на „Голяма Албания“, в която бяха включени територии на Сърбия, Черна гора, Гърция и Северна Македония.

В изявлението си Пендаровски призова компетентните власти да предприемат незабавни мерки и организаторите на публичните прояви в Тетово и Чаир да бъдат санкционирани.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че посещението на Курти е било частно, но и че издигането на знамена различни от националните в присъствие на чуждестранни държавници е срещу протокола и законите.

Полицейското управление в Тетово предприема действия за издирване на извършителите.

По време на посещението си в Северна Македония Курти не се срещна с държавното ръководство, нито с представители на албанските партии, които участват в правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

14.08 2023 в 15:05

Прекомерно метросексуалният що не протестира против проявлениета на просръбските септични ями!?

1000

2

Терицио

14.08 2023 в 07:47

Докато се усетят макетата,Албанците че им го мушнат отзаде....

1236

1

БотоксПутю

13.08 2023 в 22:09

И ако Радев е дал на заем на албанците преносимия турски пилон от Рожен, не ми се мисли?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки