Пендаровски: Нека ми се обади един българин, на когото е отказано да влезе в Македония

OFFNews 06 февруари 2023 в 20:44 10158 3

Стево Пендаровски

Снимка Президент на РСМ - пресслужба

Стево Пендаровски

Нека ми се обеди един гражданин на България, на когото е отказано да влезе в Северна Македония и да отдаде почит на гроба на Гоце Делчев - освен тези, които създадоха проблеми, за което има и видеокадри. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в отговор на въпрос за оценката си за двустранните отношения между двете държави, съобщава БТА.

На 4 февруари ние издържахме изпита и показахме как трябва да се държи една европейска държава, като уважава правото на хората да отдават почит към един велик македонски революционер и изолира всички, които идват, за да провокират и предизвикват инциденти. Ситуацията на границата е кристално ясна - всички, които искаха да влязат в Република Северна Македония го направиха и бяха допуснати до гроба на Гоце Делчев, онези, които се опитаха да нападнат полицията, получиха депортиране и глоби за нарушение. Всички европейски страни го правят по идентичен начин, коментира Пендаровски.

По повод срещите в София, както и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на представители на българската общност в Северна Македония Пендаровски каза, че „това не е нищо ново и те (македонските българи) от самото начало не могат да разберат, че както според двустранния Договор за приятелство и добросъседство с България, така и според всички международни норми, гражданите на Република Северна Македония трябва да потърсят правата си, ако мислят, че те са застрашени, от македонските институции”.

„За съжаление тръгнаха по обратния път и това е грешно. Това не означава, че ние няма да отговорим на техните потребности така, както и на всеки друг македонски гражданин, но смятам, че те напразно си губят времето в разговори с европейските институции и съда в Страсбург, докато преди това не са поискали подкрепа или поне да са обяснили проблемите си тук в Скопие”, твърди президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

Деспин Митрев

07.02 2023 в 07:20

Стево, као гледам они вече са ти се обадили. Нещо много почна да се обясняваш. Лошото на Зафадът е, че не можеш да го преметнеш с кръчмарски приказки на едро. Ем че ти земат 80-те милиона за пиар, ем че ти покажат кирливите ризи :)

1000

1

Storco

06.02 2023 в 22:45

Няма такава наглост. Тия верно са безнадежден случай...
Ще влезнат у ЕУ, когато столицата на Европа се премести в Скопие!
 
X

Подкастът на OFFNews