Пекин се вслуша в гласа на протестите: няма да барикадира хората, за да бори COVID

OFFNews 28 ноември 2022 в 09:45 3063 4

Протест в Китай

Снимка БТА/АП

Протест в Китай

Властите в Китай облекчават антивирусните мерки от понеделник, но потвърдиха строгата си стратегия за "нулев COVID", след като в неделя избухнаха безпрецедентни протести срещу жестоките ограничения, които превръщат милиони хора в затворници в домовете им. Демонстрантите поискаха не само облекчаване на ограниченията, а и оставката на президента Си Дзинпин.

Правителството не коментира протестите или критиките към Си, които са най-широката проява на опозиция срещу управляващата комунистическа партия от десетилетия, отбелязва АП. Няма и официална информация колко души са били задържани, след като полицията използва лютив спрей срещу протестиращите в Шанхай и се бори да потуши демонстрациите в други градове, включително столицата Пекин. Според Би Би Си има задържани журналисти.

Градската управа на Пекин обяви, че вече няма да поставя порти, за да блокира достъпа до жилищните комплекси, където се намират заразените. Сега след поставянето на допълнителни порти, те се залостват, така че вътре хората се превръщат наистина в затворници в собствените си домове.

Тя не спомена смъртоносния пожар от миналата седмица, който всъщност разпали протестите. Смята се, че именно загражденията и заключените врати са попречили на пожарникарите да стигнат навреме и на хората - да избягат.

"Проходите трябва да останат свободни за медицински транспорт, аварийни бягства и спасителни операции", заяви градският служител, отговарящ за контрола на епидемиите, Уанг Дагуан, според официалната китайска информационна служба.

"Нулевият КОВИД", който има за цел да изолира всяко заразено лице, е намалил броя на случаите в Китай спрямо този в САЩ и други големи държави, но хората в някои райони са затворени у дома до четири месеца и казват, че нямат надеждни доставки на храна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Manager Kim

28.11 2022 в 11:12

Относно фалшивата новина, че в Китай замъгляват трибуните: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46691/ #msg46691

-295

3

Vitorio

28.11 2022 в 10:31

Знаете ли че по китайската телевизия, цензурират(замъгляват) трибуните на световното първенство за да не виждат китайците, че всъщност те са най големите кретени на света?!

900

2

Manager Kim

28.11 2022 в 10:18

Най-сетне хората се информираха и за ставащото в Китай! За тези, които следят писанията от Китай, да припомним: http://www.seo-forum-seo-luntan.com/other-languages/kolko-struva-da-si-zatvorish-ochite-za-nedemokratichnostta/msg46675/ #msg46675

-295

1

Vitorio

28.11 2022 в 10:18

Колко са гнусни и подли другарчетата, и какво като дойде пожарна(без кварталните блокади), когато входните врати са заварени...
Това ли са много умните и велики китайци?! Био дроновете на мечо Пух който обича мед и мрази народа си!
Жи е изверг
Имам комшии китайски студенти, най кротките и възпитани същества които съм виждал, тяхната представа за студентско парти е да играят някаква игра на карти и да хапнат...
Проблема е че когато си кротък и възпитан ти се качват на главата, тоталитарната власт не спи и се чуди каква глупост да измисли, примерно като Путлер!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки