Печалбите от замразените руски активи в Европа могат да достигнат 3 млрд. евро за възстановяването на Украйна

OFFNews 30 юни 2023 в 17:41 1695 1

Де Кро

Снимка Архив

Александър де Кро

Извънредните печалби от замразените руски активи в Европа могат да осигурят 3 милиарда евро годишно за възстановяването на Украйна, обяви премиерът на Белгия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сред европейските лидери все още няма политически консенсус как тези средства могат да се ползват за възстановяването на нападната страната, а законността на изземането на тези печалби тепърва трябва да се проучва в цялост, посочва Ройтерс.

"Работим за метод, базиран върху т. нар. "извънредни печалби". Той ще стъпи на стабилна правна основа и ще можем да ползваме средствата за Украйна. Системата ще бъде разработена добре и по сегашни оценки би могла да носи около 3 милиарда евро годишно", заяви Александър де Кро след срещата на Европейския съвет в Брюксел. 

ЕС замрази над 200 милиарда евро активи на Руската централна банка след началото на инвазията в Украйна. Замразени са и други 30 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси, близки на режима на Путин.

Де Кро изтъкна, че ЕС не може да пипне самите активи, без да постави под риск финансовата система като цяло, тъй като те са кръстосано поддържани от централните банки. Голяма част от замразените активи се намират в Белгия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

1

Д-р Мазникуров

30.06 2023 в 18:30

Ватници! Ставайте ребята! Важно съобщение за вас: От "Пасольството" току-що съобщиха че щели да ви купуват нови компютри!!!!!!
... Мм-аааа-ххххмм, а момент ... то утре било 1-ви Юли, аз нещо съм се объркал в календара, мислех си за 1-ви Април :)! Ами тогаз ... Извините пожалуйста! ... LOL :) !
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки