Паузата в Газа ядоса Нетаняху, САЩ изпраща съветник заради ''Хизбула''

Кристина Минчева 17 юни 2024 в 12:10 999 0

Протести

Снимка GettyImages

Протест срещу правителството на Нетаняху

Решението на израелската армия (ЦАХАЛ) да обяви пауза в рамките на операциите си в южната част на Ивицата Газа нажежи обстановката в кабинета на израелския премиер Бенамин Нетаняху. Той разкритикува плановете за провеждане на ежедневни тактически паузи в боевете по един от главните пътища към Газа, за да се улесни доставката на помощ в палестинския анклав. Междувременно конфликтът на израелско-ливанската граница има риск да прерасне във война и в опит да се ограничи ескалацията с "Хизбула" се очаква в Израел да пристигне съветникът на Байдън Амос Хохстийн.

В неделя, 16.06., ЦАХАЛ заяви, че паузата "ще бъде от 08:00 до 19:00 ч. всеки ден до второ нареждане, по протежението на пътя, който води от пункта "Керем Шалом" до пътя "Салах ад дин" и по на север". Целта е да се увеличи обема на хуманитарната помощ, която влиза в Газа.

Маршрутът, по който ще бъдат правен паузите, се намира на юг от град Рафа, където израелските сили продължават своята операция. Мярката на армията не обхваща Рафа, където над 1.3 млн. души намериха подслон в първите седем месеца на войната. След като Израел започна офанзивата си там на 6 май, над 1 млн. палестинци избягаха.

Нетаняху реагирал остро на решението и когато чул докладите за 11-часова хуманитарна пауза, се обърнал към своя военен секретар и дал да се разбере, че това е неприемливо за него, съобщава израелски служител за Ройтерс.

Реакцията му подчертава политическото напрежение по въпроса за помощта, идваща в Газа. Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който ръководи една от националистическите религиозни партии в управляващата коалиция на Нетаняху, също осъди идеята за тактическа пауза, като каза, че този, който е решил това, е "глупак", който трябва да загуби работата си.

Според наблюдатели премиерът е бил запознат с плана, а коментарите му са поредният опит да лавира между администрацията на Джо Байдън и крайнодесните му коалиционни партньори, водени от министрите Итамар Бен-Гвир и Бецалел Смотрич, пише "Ню Йорк таймс".

Спорът е последният от поредица сблъсъци между членовете на коалицията и военните относно воденето на войната, която продължава вече девет месеца. Това се случва само седмица след като центристкият бивш генерал Бени Ганц напусна правителството, обвинявайки Нетаняху, че няма ефективна стратегия в Газа.

Междувременно продължават и протестите в Тел Авив с искане да бъде приета сделка за освобождаване на заложниците. Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че повечето израелци подкрепят целта на правителството да унищожи "Хамас", тази вечер се очаква голям протест пред Ксенета и резиденцията на Нетаняху. Протестиращите смятат, че не се прави достатъчно за освобождението на заложниците.

Миналата седмица израелската армия освободи четирима заложници по време на специална операция в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Газа. Това е едва третото спасяване на заложници. Властите в Газа съобщиха, че по време на операцията ЦАХАЛ са убили най-малко 274 палестинци при престрелка с бойците на "Хамас".

"Хамас" към заложниците: Израел ще ви убие, вие му пречите

Докато боевете в Газа продължават, конфликтът на израелско-ливанската граница има риск да прерасне във война, тъй като почти ежедневната размяна на огън между израелските сили и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" ескалира.

"Нарастващата агресия на "Хизбула" ни довежда до ръба на ескалация – такава, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион… Израел е длъжен да защитава народа си. Ние ще изпълним това задължение" , каза главният говорител на армията, контраадмирал Даниел Хагари във видеобръщение, публикувано в социалната мрежа Х.

В опит да се ограничи ескалацията с ливанската групировка днес се очаква в Израел да пристигне съветникът на Байдън Амос Хохстийн. В Белия дом се засилва притеснението, че осеммесечните престрелки може да прераснат във война, дни след най-големия ракетен бараж на групировката към Израел от началото на войната в Газа и след като израелската армия уби високопоставен командир.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов