Русия обеща хуманитарни коридори днес за евакуация от Киев, Харков, Мариупол и Суми (обновена)

OFFNews 07 март 2022 в 08:20 1508 1

Снимка Twitter/архив

Руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Киев, Харков, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, съобщи АФП. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи в комюнике, че това ще стане в 10 часа московско (9 часа киевско) време. 

Руската страна е уведомила съответните агенции на ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст за откриването на хуманитарни коридори в Украйна от 10:00 часа днес, заяви руският междуведомствен координационен щаб за хуманитарна помощ в Украйна.

"Тази информация беше съобщена на специализираните структури на ООН, ОССЕ, МКЧК и други международни организации чрез всички налични информационни ресурси, включително средствата за масова информация", заявиха от щаба.

В съобщението се уточнява, че ще бъде осигурен контрол на евакуацията, включително с помощта на руски безпилотни самолети. 

"Ето защо предупреждаваме, че всички опити на украинската страна отново да заблуди Русия и целия цивилизован свят, като прекъсне хуманитарната операция уж по вина на Руската федерация, този път ще са безполезни и безсмислени", гласи съобщението.

Предишните няколко опита за мирно евакуиране на хора претърпяха провал. Скоро след обявяването на часове за спиране на боевете, атаките започваха отново и обградените жители на Мариупол така и не успяха да напуснат.

Оказва се, че някои от хуманитарните коридори, отворени от руските военни, позволяват на хора да влизат само на територията на Беларус или Русия, съобщи веднага след отваряне на коридорите Би Би Си-Русия.

Евакуационните маршрути, публикувани от руската информационна агенция РИА Новости, показват, че коридорът от Киев води към Беларус, а от Харков има само коридор, водещ към Русия.

Коридорите от Мариупол и Суми дават възможност за достигане както до украинските градове, така и до Русия, предаде АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

07.03 2022 в 11:24

Западните "недоволни" от коридорите корпоративни медии да организират директни коридори през позициите на нацистките шайки към Берлин, Париж, Лъндън, Фашингтон?
 
X

Да помогнем на украинските деца!