ПАСЕ слага Унгария под мониторинг заради влошаването на ситуацията с правата на човека и демокрацията

OFFNews 12 октомври 2022 в 21:51 2177 3

Млада унгарка с плакат

Снимка Getty Images

Млада унгарка с плакат "Къде е демокрацията?" на протест в Будапеща на 5 октомври.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие в сряда резолюция за въвеждане на процедура за наблюдение по отношение на Унгария във връзка с влошаването на ситуацията с правата на човека и демокрацията. За поставянето на Будапеща под мониторинг са гласували 80 членове на ПАСЕ, 28 са били против, трима са се въздържали.

В приетата резолюция са изброени множество нарушения на основните права, потискане на независимостта на съдебната власт, натиск върху медиите, проблеми с прозрачността на изборите и др.

Отделно в документа се споменава специалният правен режим, който е в сила от 2020 г. и предвижда разширяване на правомощията на министър-председателя, както и положението с правата на човека, по-специално в областта на миграцията, равенството между половете и защитата на национални малцинства.

Първоначалният проект включваше само забележки срещу Унгария, но по време на гласуването с абсолютно мнозинство (88 за, 33 против, 2 въздържали се) ПАСЕ промени формулировката, въвеждайки своя ключов механизъм за предварителни санкции срещу Унгария - възобновяване на мониторинга на демокрацията в Унгария .

След приемането на резолюцията на ПАСЕ нейният мониторингов комитет трябва да подготви мисия, която да проучи спазването на задълженията и задълженията на Унгария към Съвета на Европа.

Процедурата за възобновяване на мониторинга след премахването му (и изпълнение на ангажиментите, поети при присъединяването към Съвета на Европа) е прилагана само два пъти досега – по отношение на Турция през 2017 г. и Полша през 2020 г.

През септември огромното мнозинство от членовете на Европейския парламент осъдиха опитите на правителството на Виктор Орбан да подкопае основите на демокрацията в Унгария. Европейската комисия препоръча да не се разпределят на Унгария 65% от средствата (7,5 млрд. евро) по три програми от ключовия фонд на ЕС поради проблеми с върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

13.10 2022 в 10:29

Македония не е в ЕС. Далеч по-интересни са страните-членки.

726

2

Кариерен

13.10 2022 в 09:44

Вместо да се занимават с Унгария, ПАСЕ трябва да наложи мониторинг по същите теми на Северна Македония! Там гарантирано ще намерят несравнимо повече нарушения. Стига да искат да наблюдават обективно и безпристрастно, а не да се заяждат,с Орбан!

345

1

Джендо Джедев

13.10 2022 в 09:37

Орбанизъм в действие!
 
X

Подкастът на OFFNews