ПАСЕ призна режима в Москва за терористичен и поиска въоръжаване на Украйна с ПВО

OFFNews 13 октомври 2022 в 17:45 10411 9

Резолюцията беше приета с 99 гласа

Снимка ПАСЕ

Резолюцията беше приета с 99 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция за продължаващата ескалация на агресията на Руската федерация срещу Украйна, в която призна режима в Москва за терористичен. Това съобщиха ръководителят на украинската делегация в ПАСЕ Мария Мезенцева и членът на делегацията Алексей Гончаренко, цитирани от УНИАН. 

99 делегати гласуваха „за“, един се въздържа.Това е исторически резултат. Пълна подкрепа от ПАСЕ“, подчерта Гончаренко. Самото приемане на резолюцията беше предшествано от изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който отговори и на въпроси от участниците в обсъждането - парламентаристи от над 15 държави. 

„Приветствам днешната решителна резолюция на ПАСЕ, която осъжда руската агресия и обявява Русия за терористичен режим. Тази важна стъпка проправя пътя към решенията на парламентите на държавите-членки на ПАСЕ. Призовавам ги да надграждат резолюцията и да продължат с националните гласувания“, коментира в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба.

За първи път в своята история Съветът на Европа обяви, че е необходимо да се предостави оръжие на някоя страна.

ПАСЕ категорично осъди опита за анексиране на украински региони от Русия, описвайки т. нар. референдуми в тези региони като „оскърбление срещу международното право“ и „нищожни и без правни или политически последици“.

Асамблеята обсъди доклад на Емануелис Зингерис (Литва, EPP/CD) относно по-нататъшната ескалация на агресията на Русия срещу Украйна.

В резолюция, приета единодушно , парламентаристите призоваха за „всеобхватна система“, която да държи Руската федерация и нейното ръководство отговорни за нейната агресия и за нарушения на правата на човека и хуманитарното право – включително бързото създаване на специален ad hoc трибунал за преследване на престъпление агресия срещу Украйна.

Ключовите моменти от резолюцията на европейските парламентаристи са:

  • осъждане на агресията на Руската федерация и признаването й за престъпление по международното право;
    потвърждаване на суверенитета на Украйна;
  • ускоряване на създаването на Специален международен трибунал за преследване на престъплението агресия срещу Украйна;
  • създаването на цялостен международен механизъм за обезщетение, включително международен регистър на загубите;
  • създаване на механизъм за постоянна проверка на мерките за осигуряване и защита на системата за отговорност за сериозни нарушения на международното право на Русия;
  • обезпечаване на Украйна със системи за противовъздушна отбрана;
  • поставяне на въпроса за отговорността на Русия на първо място в дневния ред на предстоящата 4-та среща на върха на държавните ръководители на Съвета на Европа;
  • изчистване на международни организации от руски агенти;
  • въпросът за целесъобразността на участието на Русия в ООН.

Ръководителят на украинската делегация в ПАСЕ също припомни, че сега Съветът на Европа е единствената международна организация, която е изключила Русия от своите редици заради агресията й срещу Украйна. През април 2014 г. ПАСЕ лиши руската делегация от правото на глас и изключи нейни представители от всички ръководни органи на асамблеята заради анексирането на Крим. На 15 март членовете на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа решиха да изключат Руската федерация, която преди това реши сама да напусне организацията. Никой не гласува против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

9

Смешници :).

920

8

Коментатор

13.10 2022 в 19:56

Най-после справедливо решение. След толкова загинали невинни хора даже политиците разбраха, че не може вечно да играят двойна игра с държава, в която словосъчетанието 'човешки права' е лишено от съдържание

-1555

6

ob1

13.10 2022 в 19:37

Не разбирате вие, еврогееве, 3.5млрд души били зад путкин.
Ей ся ще цъфне бармалейчо да ви светне :)

1000

5

Слънце

13.10 2022 в 19:28

Въздържал се е другият терорист - Ердоган

4038

4

Moirae

13.10 2022 в 18:51

Обърнете внимание на новия гардероб на Ким Чен Ун. Нека ни огрее неговя лик.

2550

3

alfakentavur

13.10 2022 в 18:47

От 24 февруари насам е очевадно едно:
Всички наши, а и някои чужди патрЕоти, които са с открити наци възгледи - застанаха на страната на Путлер, когато той обяви, че напада Украйна, за да унищожава нацита. Извод? Кой е наци? Путлер.

8053

2

DARTH VADER

13.10 2022 в 18:27

МНОГО ИНТЕРЕСНО Е КОЙ СЕ Е ВЪЗДЪРЖАЛ-СПОРЕД МЕН СА ЕДИН ОТ ДВАМАТА КРЕТЕНИ-СЛАБАКОВ ИЛИ ДЖАМБАЗКИ...

2051

1

Propaganda

13.10 2022 в 18:10

Трябва ясно да се споменава на официално европейско ниво, че русия е терористична държава, практикуваща фашизъм!