Първите 60 бойни машини Bradley за Украйна са тръгнали от САЩ преди седмица

Красимир Крумов 31 януари 2023 в 09:44 4068 5

Подготовка на Bradley за транспорт

Снимка USTRANSCOM

Сержант Райън Таунсенд от 841-ви транспортен батальон, помага в подготовката на бойна машина Bradley за презокеански транспорт на 25 януари в док на USTRANSCOM в Южна Каролина.

Първата доставка на бойни машини Bradley за Украйна отпътува от САЩ на път за Европа като част от споразумението за военна помощ на САЩ на стойност 2,85 милиарда долара обявен по-рано тази година, съобщи командването на транспортните военни части на САЩ USTRANSCOM.

Пратката, съдържаща повече от 60 Bradley, e напуснала бреговете на Северен Чарлстън, Южна Каролина, миналата седмица на борда на кораба ARC INTEGRITY (IMO 9332949) и вече е преполовила Атлантическия океан. Очаква се на 7 февруари да пристигне до Саутхямптън, където ще бъде разтоварена преди да продължи към фронта. Тя ще предостави на украинските сили допълнителни офанзивни и отбранителни способности за защита на границите им срещу незаконното нахлуване на Русия. USTRANSCOM показа и кадри с товаренето на техниката.

„Ситуацията в Украйна наистина изкара на преден план значението на логистиката и сложността на планирането и поддържането на бойната мощ“, каза генералът от военновъздушните сили Жаклин Ван Овост, командир на USTRANSCOM, по време на интервю за Joint Force Quarterly.

„Нашата подкрепа за Украйна не би била възможна без силните отношения, които имаме с нашите съюзници и партньори, които осигуряват достъп, базиране и прелитане, за да се улесни доставката на помощ“, продължи тя.

Bradley е бронирана бойна машина, която транспортира пехота в зоната на бойните действия и осигурява поддържащ огън. Подполковникът от армията Ребека Д'Анджело, командир на 841-ви транспортен батальон, която участва в товаренето на оборудването, отбелязва, че машините ще бъдат от съществено значение за Украйна, докато войната продължава.

„Bradley е много мощно превозно средство, което предоставяме на украинците“, каза тя. „Надяваме се, това ще подобри възможностите им да осигурят напредък на бойното поле и да си възвърнат изгубените позиции, като разполагат с оборудване, което съответства или надвишава това, което руснаците имат.“

Заедно с 60-те Bradley, администрацията на Байдън обяви допълнителни 2,5 милиарда долара помощ за украинската отбрана, включваща повече бойни машини, боеприпаси, ракети и бронетранспортьори Stryker. Така вече общият принос на САЩ към усилията за подпомагане на Киев достига до 27,1 милиарда долара от началото на руското нахлуване през февруари 2022 г.

„Операциите в Украйна подчертават важността на наличието на гъвкави сили за мобилност, както със стратегическа флота за въздушен транспорт, който може да доставя незабавно, в рамките на часове след получаване искане, така и с наличния морски транспорт, който може да достави много по-голям обем материали, които са от съществено значение за доставката“, каза Жаклин Ван Овост.

„Работата в цялата дейност по извличането на оборудване от различни места по света, транспортирането му в Европа и прехвърлянето му към нашите партньори, които го пренасят директно на бойното поле, беше забележително постижение и демонстрира стойността на нашите партньорства“, каза още Ван Овост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

31.01 2023 в 14:58

Марко,

То пък на HIMARS даже и артилерия не трябва - един ред с тежка картечница и са аут, ама ей го на - рашетата получиха хубава новогодишна честитка от тях. :D

345

4

Джендо Джедев

31.01 2023 в 14:56

Шекерчо,

А, да, помня много добре! То не че рашките не бълват бисер след бисер, де, ама тоя беше от незабравимите. А нашите мурзилки, разбира се, скокнаха да замазват. Една каза, че нямало такова нещо казано от цайсатото пионерче (явно не беше изгледала видеото), друга пък пусна партенката, че в Украйна имало над 200 Брадли-та още от време оно... Голем смех, баце! :D

-529

3

6екеr4о

31.01 2023 в 14:17

Уважаеми г-н Дж. Дж.,
преди седмица, може би повече, Брадлитата не бяха тръгнали, а педала Конашенко се кокошинеше, че са почнали да ги унищожават!
Тия лъжите ги нямат за нищо!?
Някакъв симпатяга беше написал в един от форумите, че тъща му е рускиня, била свестен човек, но гледала само руска телевизия и напълно ѝ вярвала.
Та питането е до кога кремълските блядове ще съумяват залъгват тетките с измишльотини!? Обективно дзвънтенето на цинковите ковчези немиуемо ще ги разбуди!

1002

2

Marko

31.01 2023 в 13:19

Е, колко е мощно Брадлито, превозва едно отделение украинци, идеална цел за артилерията и ни Брадли, нито укранци

345

1

Джендо Джедев

31.01 2023 в 11:05

А рашките вече са унищожили 120... :D