Първи случай на COVID-19 в олимпийското село в Токио

OFFNews 17 юли 2021 в 09:22 2062 0

Снимка Getty Images

Първи случай на коронавирус бе установен в олимпийското село в Токио - броени дни преди началото на летните олимпийски игри в японската столица, предаде БТА.

Организационният комитет на олимпиадата съобщи днес, че един човек е дал положителна проба. Той не даде повече подробности.

Според медии заразеният е член на неуточнена чуждестранна делегация и не е спортист.

Организационният комитет съобщи още, че са дали положителна проба за коронавирус общо 15 души, имащи отношение към олимпиадата. Това са седем служители на олимпийски обекти, двама журналисти и шестима души, свързани с провеждането на състезанията. Сред последните е първият случай на коронавирус в олимпийското село.

Новината засилва още повече безпокойствата как ще протече олимпиадата, която трябваше да се проведе още миналата година, но бе отложена заради пандемията. Спортистите едва започват да пристигат за игрите, които започват на 23 юли и ще продължат до 8 август.

Организаторите увериха, че взимат всички необходими предпазни мерки. Петима спортисти дадоха положителна проба за коронавирус на пристигане в Япония и бяха поставени в изолация.

Обществените настроения в страната домакин срещу олимпиадата са силни на фона на ръста на новите заразени на нейна територия. Има опасения, че притокът на чуждестранни посетители може да ускори значително разпространението на коронавируса и да натовари допълнително вече подложената на напрежение японска здравна система.

В Токио на 12 юли бе въведено извънредно положение, което ще бъде в сила до 22 август. В четвъртък в японската столица бяха регистрирани рекордните от началото на пандемията 1308 нови случая на коронавирус. Вчера бе съобщено за 1271 новозаразени, а за сравнение миналия петък те бяха 822.

В Япония, с население от 126 милиона души, от началото на пандемията са регистрирани общо повече от 831 хиляди случая на коронавирус. Над 15 хиляди души са починали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови