Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове след избирането

OFFNews 25 ноември 2021 в 08:06 1775 0

Снимка Getty Images

Първата жена премиер на Швеция подаде оставка часове след избирането ù на поста. Това се случи в сряда, след като коалиционният партньор в управляващата коалиция - Партията на зелените - напусна правителството, след като депутатите отхвърлиха проектобюджета на управляващите, а приеха този на опозицията.

Депутатите подкрепиха проекта на Умерената коалиционна партия, на Християндемократическата партия и на Шведски демократи. "За" гласуваха 153 депутати, а "против" - 143-ма.  В резултат на този развой на нещата Партията на зелените обяви, че се изтегля от нея, защото не може да приеме предложение за бюджет, което идва отчасти от Шведски демократи.

Веднага след това новоизбраната шведска премиерка Магдалена Андершон обяви, че е принудена да подаде оставка и заяви, че ще остави процеса по съставяне на ново шведско правителство в ръцете на парламента.

54-годишната Андершон беше избрана за министър-председател по-рано в сряда, след като в сряда премиерът Стефан Льовен подаде оставка. Преди това беше министър на финансите от партията на социалдемократите в продължение на 7 години.

Швеция беше единствената скандинавска държава, която не е избирала жена министър-председател до момента. Това се случи за първи път 100 години, след като на шведските жени е позволено да гласуват.

Андершон е бивша шампионка по плуване за юноши от университета в Упсала. Започва политическата си кариера през 1996 г. като политически съветник на тогавашния министър-председател Йоран Пешон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!