Парламентът пак отхвърли искането на Борис Джонсън за предсрочни избори

OFFNews 10 септември 2019 в 06:29 2095 0

Британският парламент отхвърли отново искането на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори в Обединеното кралство на 15 октомври.

Предложението беше подкрепено от 293 души при необходими поне 434 гласа - две трети от всички 650 депутати в долната камара на парламента, уточнява Ройтерс. 

Парламентът беше разпуснат от Борис Джонсън, с одобрението на кралица Елизабет Втора, с подобаващата за целта церемония, за пет седмици до 14 октомври. Това стана късно през нощта след като депутатите не подкрепиха за втори път искането на премиера за предсрочни избори.

Аргументът на опозицията е, че не може да подкрепи извънредни избори на 15 октомври преди да бъде приложен закона за блокиране на Брекзит без сделка. Борис Джонсън беше предупреден, че ще бъде обект на съдебни действия, ако се опита да заобиколи закона. До момента по закон страната трябва да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Новоприетият закон обаче, който получи одобрението на кралицата вчера понеделник, променя това.

Така премиерът трябва да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари догодина. 

Борис Джонсън обяви, че правителството ще се опита да използва оставащото време за договаряне на сделка, докато се подготвя да излезе без споразумение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови