Парламентът на Северна Македония одобри френското предложение

Ангел Марковски 16 юли 2022 в 14:58 5190 5

Депутати от управляващата коалиция аплодират и размахват знамената на ЕС и Северна Македония след гласуването в сградата на парламента в Скопие, Северна Македония. Мнозинството подкрепи френско предложение, което отваря пътя към надеждите на страната за п

Снимка БТА/АП

Депутати от управляващата коалиция аплодират и размахват знамената на ЕС и Северна Македония след гласуването в сградата на парламента в Скопие, Северна Македония. Мнозинството подкрепи френско предложение, което отваря пътя към надеждите на страната за присъединяване към ЕС.

Парламентът на Република Северна Македония одобри т.нар. „френско предложение” за започване на преговори за членство на страната с Европейския съюз, предаде БГНЕС.

В подкрепа на предложението гласуваха 68 от общо 69 присъстващи народни представители. В подкрепа на предложението гласуваха, както от управляващата коалиция, така и депутатите от опозиционните албански формации.

Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарната зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за т.нар. "френско предложение" така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, асимилация, апартейд и дори… стерилизация, според БГНЕС.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме т.нар. "френско предложение" отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

След гласуването водещи фигури от европейските институции приветстваха решението.

„Днешното гласуване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония следващата седмица“, написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. „Бъдещето ни е заедно и ви приветствам с отворени обятия“, добавя той.

„Поздравления за Северна Македония, това гласуване открива пътя към бързото начало на преговорите“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Това бе историческа възможност и вие се възползвахте“, допълва тя.

„Днешното гласуване е историческо“, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е огромна и важна стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, допълва Мецола. Мястото на Северна Македония е в ЕС, завършва тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочва, че гласуването на парламента в Скопие е подкрепа за началото на преговорите и за общо европейско бъдеще. Той нарича решението „съществено“ по пътя на Албания и Северна Македония към ЕС във времена, когато има нужда от единство пред лицето на общите предизвикателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

5

Merc

16.07 2022 в 21:56

Това не променя нищо.

Скоро българо - албанската граница ще е на 30 километра западно от Скопие.

1220

4

хr4

16.07 2022 в 21:30

Струва ми се, че утре сутринта севмашкия парламент кротко ще догаря..."Братушките" и "бракята" ще се погрижат! А иначе скопците изобщо да не си въобразяват, че им се е разминало...

2073

3

Johnny B Goode

16.07 2022 в 16:27

Н@сран Босилек, ти ли си народа бе, трол нещастен.

1066

2

milenaka

16.07 2022 в 15:13

Не се слуша волята на руския кукловод. Браво на тях.

-5531

1

Ран Босилек

16.07 2022 в 15:02

Както и у нас, така и у нас се вижда, че не се слуша волята на народа. Видно е и там българския корен, западен слугинаж ги управлява.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков