Париж втори ден с безплатен градски транспорт заради мръсен въздух

ОFFNews 07 декември 2016 в 17:24 5584 0

Парижани вече втори ден ползват ползват безплатно обществения транспорт с цел да се намалят вредните емисии от автомобилите, тъй като градът се бори с най-високите стойности на замърсяване на въздуха за последните 10 години, а над него е паднал гъст смог, предава "Индипендънт".

Властите съобщават, че в сряда право да карат в града имат само собствениците на автомобили с нечетни регистрационни номера, а собствениците с четни номера караха във вторник. За нарушителите на наредбата е предвидена глоба от 35 евро. 

Кметът на Париж - Ан Идалго, каза, че снимките на смога над града са доказателство за нуждата от редуциране на колите в центъра му. 

Агенция "Airparif", която следи нивата на замърсяване на въздуха в Париж, установи, че причините за мръсния въздух са многото коли, местните пожари и безветрените условия, които задържат вредните частици във въздуха.

По пътищата, освен колите с нечетни, ще могат да се возят хибридните и електрически автомобили, както и тези с трима или повече пасажери. 

Подобна промяна в трафика бе въведена преди време и в Пекин, когато заради гъстия смог бяха затворени училища и част от индустриалното производство бе спряно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови