Параолимпиецът Оскар Присториус излиза на свобода предсрочно

OFFNews 24 ноември 2023 в 15:46 1243 0

Присториус

Снимка Архив

Параолимпиецът тичаше с два ампутирани крака.

Звездата на параолимпийската лека атлетика Оскар Писториус бе свободен предсрочно от затвора, близо 11 г. след като застреля своята приятелка Реева Стеенкамп в дома им в Южна Африка. Писториус ще бъде пуснат на свобода на 5 януари 2024 г., решиха затворническите власти в Претория, съобщи АП.

Предсрочното условно освобождаване обаче ще е с 5-годишен изпитателен срок, през който Писториус няма да има право да напуска района на Претория без разрешение от властите. Той ще участва в програма за справяне с проблемите с гнева и ще полага общественополезен труд.

Писториус, който бягаше с метални протези, бе първият атлет с две ампутации, който участва на Олимпиада и дори стигна до полуфиналите на 400 метра на Игрите в Лондон през 2012.

През 2013 г. Писториус стреля през заключената врата на баня в дома си, при което уби приятелката си. Той отрече убийството да е умишлено и твърдеше, че е мислел, че в банята му има крадец.

Първоначално бе осъден на 5 г. затвор, но впоследствие присъдата на два пъти бе увеличавана и в крайна сметка стана 15 г.

След като излежа минималното задължително време, за да може да кандидатства за предсрочно освобождаване, днес бе решено, че Писториус ще бъде пуснат на свобода под гаранция в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки