Папата намекна, че е готов да разреши благославянето на еднополови двойки

OFFNews 03 октомври 2023 в 11:53 1130 0

Папа Франциск

Снимка Getty Images

Папа Франциск

Папа Франциск намекна, че е готов да разреши на Католическата църква да благославя еднополови двойки. В отговор на група кардинали, които го помолиха за яснота по въпроса, той заяви, че всяка молба за благословия трябва да бъде разглеждана с "пастирско милосърдие", пише Би Би Си.

"Ние не можем да бъдем съдии, които само отричат, отхвърлят и изключват", каза той, но добави, че Църквата все още смята еднополовите връзки за "обективно греховни" и няма да признае еднополовите бракове.

Искането беше едно от многото до папата преди началото на едноседмичната световна среща за обсъждане на бъдещето на Църквата, която ще започне във Ватикана в сряда.

В Католическата църква благословията е молитва или молба, обикновено отправяна от служител, с която се иска Бог да погледне благосклонно към благославяния човек или хора.

Епископите в редица страни, включително Белгия и Германия, започнаха да разрешават на свещениците да благославят еднополови двойки, но позицията на църковните власти остава неясна.

През 2021 г., след подобно искане за разяснение, доктриналната служба на Ватикана се произнесе против разрешаването на тази практика.

В отговор на последното искане папата заяви, че Църквата разбира брака като "изключителен, стабилен и неразривен съюз между мъж и жена" и трябва да се избягва "всякакъв вид обред или тайнство, които биха могли да противоречат на това убеждение". Той обаче добави, че "когато се иска благословия, се изразява молба към Бога за помощ, молба да се живее по-добре".

"Пастирското благоразумие трябва да разпознае адекватно дали съществуват форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които изразяват погрешна представа за брака", каза той.

Като че ли той намеква, че исканията за благословии трябва да се разглеждат във всеки отделен случай - отбелязва Би Би Си и цитира папата да казва, че "решения, които при определени обстоятелства могат да бъдат част от пастирската благоразумност, не трябва непременно да се превръщат в норма".

"Каноничното право не трябва и не може да обхваща всичко", казва още той и добавя, че Църквата винаги трябва да подхожда към отношенията си с хората с "доброта, търпение, разбиране, нежност и насърчение".

През февруари гласуване на висши фигури в Англиканската църква подкрепи предложенията да се разрешат молитви за благословение на еднополови двойки. Това означава, че еднополовите двойки ще могат да отидат в англиканска църква след законната брачна церемония за служби, включващи молитви за посвещение, благодарност и Божия благословия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика