Папата към родителите на хомосексуални деца: Не ги съдете, подкрепете ги

OFFNews 27 август 2018 в 08:35 4297 0

Папа Франциск заяви в края на посещението си в Ирландия, че родителите на хомосексуални деца не бива да ги осъждат, да пренебрегват ориентацията им или да ги изхвърлят от къщи, а вместо това да се молят, да разговарят с тях и да се опитат да проявят разбиране, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той заяви пред журналисти:

"Винаги е имало хомосексуални хора и хора със склонност към хомосексуализъм".

На въпрос какво би казал на баща, чието дете току що се е проявило като гей, папата отвърна, че първото нещо, което би посъветвал, е молитва.

"Не осъждайте. Водете диалог. Проявете разбиране и дайте на детето възможност да се изрази".

Папата добави, че може да се наложи да се потърси психиатрична помощ, ако детето се държи обезпокоително, но е различно, ако става дума за дете, а не за възрастен човек. Той призова родителите да не отвръщат с мълчание.

"Такова дете има право на семейство", добави той.

"Толкова страдах, когато разговарях в събота с осем ирландски жертви на сексуални посегателства", каза папата пред журналисти в самолета, с който отпътува от Дъблин след двудневното посещение в Ирландия.

"Мисля, че трябваше да изслушам тези осем души. За мен това беше болезнено, но придружено от утешението, че мога да помогна за изясняване на нещата", каза папа Франциск, цитиран от Франс прес.

Той добави, че "няма да каже нито дума" за документа от 11 страници с обвинения от бивш служител на Ватикана, че е прикривал сексуални посегателства и затова трябва да подаде оставка. Според папа Франциск журналистите трябва да прочетат внимателно документа и сами да решат дали е достоверен, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews