Папата: Футболът да се върне към "достойнството на спортните прояви"

OFFNews 02 май 2014 в 19:40 2257 0

Папа Франциск на среща с футболисти от „Фиорентина" и „Наполи".

„Днес футболът е част от един голям бизнес заради рекламата, телевизиите и т.н. Но икономическите фактори не бива да надделяват над спортния аспект, защото това може да омърси всичко".

Това каза папа Франциск на среща днес с футболисти от Фиорентина и Наполи, която идва след расистката проява на 28 април на мач между Барселона и Виляреал, на който от трибуните подхвърлиха банан на чернокожия защитник на Барселона Дани Алвеш.

Въпреки явната подигравка Дани Алвеш подходи към ситуацията с хумор и спокойствие и изяде банана. Последва и светкавична реакция на хиляди фенове и футболни звезди, които подкрепиха Алвеш с кампания "Ако не можеш да победиш расизма, изяж го" и се снимаха как ядат банани.

Главата на Римокатолическата църква призова да се "върне празничният характер на футбола и да се възстанови достойнството на спортните прояви".

"Вие, футболистите, носите голяма отговорност! Вие сте в центъра на вниманието и толкова от вашите почитатели са млади или съвсем млади! Имайте го предвид! Помнете, че вашето поведение има отзвук и в доброто, и в лошото. Бъдете винаги истински спортисти", призова папа Франциск.

Той разказа на футболистите, че и той като млад често в неделя е ходел в Буенос Айрес на мач със семейството си.

Утре Наполи и Фиорентина играят в Рим на финала за Купата на Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!