Папа Франциск в болница с респираторна инфекция

OFFNews 30 март 2023 в 07:53 953 0

Папа Франциск

Снимка БТА/АП

Папа Франциск

Папа Франциск има респираторна инфекция и ще трябва да прекара няколко дни в болница в Рим, съобщават от Ватикана.

През последните дни 86-годишният Франциск е имал затруднения с дишането, но не е с COVID-19, се казва в изявлението, според което той ще се нуждае от "няколко дни подходяща болнична медицинска терапия".

Това е най-натовареният период от годината за папа Франциск, с много планирани събития и служби преди Великденския уикенд. Този уикенд е предвидена меса на Палмова неделя, а следващата седмица - чествания на Страстната седмица и Великден. Предвидено е също така той да посети Унгария в края на април.

В сряда сутринта той оглави седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър". Изглеждаше в добро настроение, но беше забелязан да се мръщи, докато му помагаха да се качи в автомобила си.

Първоначално Ватиканът съобщи, че папата е отишъл в болница за предварително планиран преглед, но италианските медии се усъмниха в тази информация след отмяна на телевизионно интервю. Реагирайки на новината, президентът Джо Байдън помоли хората да се помолят допълнително за възстановяването на папата.

Байдън е вторият римокатолик, избран за лидер на САЩ. Той определя понтифекса като една от "най-христолюбивите личности, които някога съм срещал".

Жители на родния град на папата - Буенос Айрес в Аржентина, споделиха тревогите си пред информационна агенция Ройтерс. Един от тях, Даниел Сако, заяви, че понтификът "трябва да се запита дали може да продължи". "Много е тъжно, защото като латиноамериканка се чувствам представена от този папа, който е много отворен и човечен", каза Виктория Вейра, която е родом от Бразилия.

Анибал Пизел, който се е запознал с папата, когато той е бил епископ на Буенос Айрес, заяви, че е оптимист за неговото възстановяване, тъй като Франциск е "физически и психически силен" и "човек с огромна вяра".

През последните месеци папата използва инвалидна количка заради проблеми с придвижването, свързани с коляното му. През 2021 г. той претърпя и операция за лечение на проблем с дебелото черво. През януари той заяви, че проблемът се е върнал.

Въпреки заболяванията си папата е активен и предприема пътувания в чужбина. През февруари той посети Демократична република Конго и Южен Судан.

През януари папата ръководеше погребението на своя предшественик папа Бенедикт XVI - който беше първият папа, оттеглил се доброволно от поста си от векове насам. Той заяви, че това се дължи на влошено здравословно състояние.

Папа Франциск по-рано е посочвал, че може би също ще пожелае да последва стъпките на Бенедикт, в случай че здравето му се влоши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!