Папа Франциск се обяви против абортите по медицински причини

OFFNews 26 май 2019 в 18:26 3223 2

Папа Франциск

Абортът никога не е приемлив, без значение дали плодът е фатално болен или има патологични отклонения, коментира папа Франциск в САЩ. Той призова лекарите да помагат на жените да износват децата си, дори бременността да носи риск от смърт на новороденото при раждането или малко след това.

„Легитимно ли е да отнемем човешки живот, за да решим проблем?“, запита папа Франциск присъстващите на конференция по въпроса, повтаряйки една от най-поддържаните реплики по въпроса. „Допустимо ли е да потърсим наемен убиец, за да решим проблем?“, добави той.

Решението за аборт, базирано върху медицинска информация за болен плод, е равнозначно на „нехуманна евгеника“, смята той. Според него това отнема на семействата възможността да посрещнат на света най-слабите деца. Папата отбеляза, че да се използват абортите като метод на „превенция“ никога не може да бъде приемливо и това „няма нищо общо“ с вярата.

„Човешкият живот е свещен и неприкосновен и използването на пренаталната диагностика за селективни цели трябва да бъде спирано със сила,“ смята папа Франциск.

Забележките на папата идват, докато горещата тема с абортите отново завладява САЩ. Консерваторите в щати като Алабама, Джорджия и Мисури прокарват към най-стриктните ограничения на абортите от десетилетия, докато активистите срещу абортите се надяват Върховният съд да преосмисли легализацията им. Либералните активисти в демократичните щати опитват да подкрепят защитниците на абортите или да отхвърлят ограниченията.

В Италия, където абортите са били нелегални до 1978 година, консерваторите в правителството обвиниха абортите за опасно ниската раждаемост и някои градове с консервативно управление се обявиха символично „за живота“.

Това, че Франциск, който изрази съпричастност с жените, преживели аборт, има строга позиция срещу абортите, не е изненадващо. Той е глава на Римокатолическата църква, която счита абортът за грях.

Но след избора му, през 2013 г., папата опитва да смекчи остри културни проблеми като абортите, за да покаже своето виждане за църквата като бащинска и приемаща. Този подход привлече критики от консерваторите, които го обвиняват, че е неприемливо слаб в противопоставянето си срещу абортите.

Наскоро в Рим се проведе протест срещу абортите, което привлече консервативните водачи на църквата, включително кардинал Реймонд Бърк, американски представител във Ватикана, който е считан за лидер на църковната фракция противници на Франциск.

Папа Франциск отговори по въпроса, че деца, за които се очаква да не преживеят дълго след раждането си, трябва да бъдат третирани в утробата „с особени фармакологични, хирургични и други манипулации.“ Такава грижа „помага на родителите не само да мислят за това като за загуба, но и като стъпка по пътя, която са извървели заедно.“

„Всяко дете“ в утробата е дар, който „променя историята на семейството,“ смята Светият отец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови