Папа Франциск с първа молитва след операцията

OFFNews 18 юни 2023 в 17:34 812 0

Папа Франциск

Снимка БТА/АП

Папа Франциск

Два дни след като беше изписан от болницата, папа Франциск възобнови обичайната си неделна поява пред обществеността на площад "Свети Петър", като благодари за подкрепата, която е получил след операцията, предаде Асошиейтед прес.

Франциск изрази благодарност за "обичта, вниманието и приятелството" и "подкрепата на молещите се" по време на хоспитализацията му в римска болница за операция на 7 юни за отстраняване на херния. Тричасовата операция под обща анестезия принуди Франциск да пропусне неделната си проява на 11 юни.

"Тази човешка и духовна близост за мен беше голяма помощ и утеха", каза Франциск на около 15 000 души на площада. 

Хилядите присъстващи ръкопляскаха по време на речта на папата.

"С голяма тъга и толкова много мъка мисля за жертвите на тежкото корабокрушение, което се случи през последните дни край бреговете на Гърция", каза Франциск и допълни, че подновява молитвата си за всички, които са загубили живота си и умолява винаги да се прави всичко възможно, за да се предотвратят подобни трагедии.

Папата се помоли и за младите ученици, "жертви на бруталното нападение" срещу училище в Западна Уганда. При нападението на екстремисти, обявили верността си към “Ислямска държава, срещу училище в Уганда загинаха 42 души, включително 38 ученици в общежитията си.

Франциск така призова хората да си спомнят за "мъчениците в Украйна" след нахлуването на Русия миналата година.

Когато завърши изказването си и се канеше да се отдръпне от прозореца, от тълпата се чуха викове "Да живее папата" на италиански език, а папата бързо отговори: "Благодаря".

Лекарите на папата го призоваха да се придържа към колкото е възможно по-спокойна програма, да не се натоварва много дори и да възобнови работата си във Ватикана. Франциск ще приеме президента на Бразилия в сряда следобед, съобщиха от Ватикана. Но за да може възстановяването му да протече добре, Франциск няма да проведе общата аудиенция в сряда на площад "Свети Петър", предаде БТА. 

В началото на август Франциск ще направи поколонническо пътуване до Португалия, за да присъства на младежки форум, организиран от Католическата църква. В края същия месец той ще замине на посещение в Монголия, което ще бъде първото в историята на папа в тази страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика