Папа Франциск: Политиците не трябва никога да всяват страх и омраза

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2019 в 10:49 1166 1

Политиците не трябва никога да всяват страх или омраза, а вместо това трябва да вдъхват надежда. Това заяви папа Франциск на връщане към Ватикана от Румъния, цитиран от ДПА и БТА.

Той призова европейците да преодолеят разделенията и границите в отговор на въпрос, зададен му конкретно за италианския крайнодесен лидер Матео Салвини, но Светият отец изтъкна, че тези думи се отнасят за всички.

"Трябва да помогнем на политиците да са честни, да не водят кампании с фалшиви лозунги, с клевети и скандали, които всяват омразаи страх. Това е ужасяващо, политиците не бива никога, никога да всяват омраза или страх, а само да вдъхват надежда, защото ние трябва да водим тази страна към надеждата, а не да всяваме страх в нея", каза папата.

Европа не бива да се поддава на песимизма или на идеологиите, за да не се допусне връщане към разделената и войнствена Европа от 1914 или от 30-те години на миналия век, продължи той. "Моля ви, нека да не се връщаме там, нека се поучим от историята", каза папата.

Той предупреди, че има опасност Европейският съюз да изгуби своето влияние и същността си, ако политическите лидери не съживят мечтите на бащите основатели на съюза. 

"Да се молим за Европа! Европа има нужда да бъде самата себе си, да има своята идентичност и единство, да преодолява разделенията и границите. Виждаме граници в Европа и това не е благотворно. В този момент Европа е атакувана не с оръдия или бомби, а с идеологии" добави Светият отец, цитиран от Франс прес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!