Папа Франциск не иска да бъде погребан във Ватикана, а в базиликата 'Санта Мария Маджоре'

OFFNews 13 декември 2023 в 17:31 3792 0

папата

Снимка Ватиканът

Папа Франциск

Това е не революционно решение, а обещание, което папа Франциск даде на Дева Мария: "Искам да бъда погребан в "Санта Мария Маджоре". Мястото вече е готово."

Папа Франциск, който на 17 декември ще навърши 87 г., разкри намерението си пред мексиканската телевизия N+, цитирана от сайта на Ватикана. Той обясни, че работи за опростяване на погребалния ритуал за папите. И уточни, че макар да мисли за смъртта - отчасти заради старостта, която "пристига такава, каквато е" - идеята за оставка изобщо не влиза в плановете му.

Напротив, Светият отец разкрива желанието си да пътува до Белгия през 2024 г. в допълнение към предстоящите пътувания до Полинезия и родната му Аржентина.

Желание да бъде погребан в базиликата "Санта Мария Маджоре"

Интервюто е пред известната журналистка Валентина Алазраки, ветеран в наблюдението на Ватикана, в деня, в който Мексико празнува Дева Мария от Гваделупа. 

Изборът на папа Франциск е историческа новост, особено в сравнение с папите от близкото минало, всички погребани във Ватиканските гробници (последният е Бенедикт XVI, починал на 31 декември 2022 г.). Решението да бъде погребан в "Света Мария Маджоре" обаче укрепва връзката с либерийската базилика, която папата е посещавал повече от 100 пъти: като се започне от деня след избирането му, 14 март 2013 г.; след това преди и след всяко международно пътуване; и накрая миналата седмица, 8 декември, когато отиде да отдаде почит със "Златна роза", поднесена на иконата Salus Populi Romani, нарисувана от свети Лука и която бди над жителите на Рим.

"Това е моята голяма преданост. Моята голяма преданост. И преди, когато идвах (в Рим, преди избирането му - бел. ред.), винаги отивах там в неделя сутрин. Съществува много силна връзка", казва папа Франциск.

Той обяснява, че е подготвил ритуалите за погребението си заедно с папския церемониалмайстор. 

Връзката с Бенедикт XVI

Няколко дни преди първата годишнина от смъртта на Бенедикт XVI папа Франциск продължи да говори за отношенията си със своя предшественик, който живя 10 г. като почетен папа.

"Отношенията ми с папа Бенедикт бяха много близки. Понякога отивах да се консултирам с него. И той с голяма мъдрост ми даваше своето мнение. Но казваше: "Виждам (какво мислиш)", и оставяше решението в моите ръце. Винаги ми е помагал. Беше много щедър в това отношение", казва папа Франциск.

Той определи като "благодат" възможността да се "сбогува" със своя предшественик, след като е чул от медицинска сестра, че е болен и е помолил за молитви за него по време на последната генерална аудиенция през 2022 г.

"Отидох да го видя - разказва той, - беше в съзнание, но вече не можеше да говори и ме държеше за ръката. Беше красиво това сбогуване. Беше красиво. И след три дни той почина. Бенедикт беше велик човек, скромен, обикновен човек, който, когато осъзнаваше ограниченията си, имаше смелостта да каже достатъчно. Възхищавам се на този човек."

Папа Франциск с предшественика си Бенедикт XVI. Снимка: Ватиканът

Папата каза, че не е забелязал, че Бенедикт вече не е там, в смисъл, че смъртта му е била донякъде като последните години от живота му в резиденцията Mater Ecclesiae: дискретно, тихо, естествено (съществуване).

"Не съм забелязал. Понякога отивам да се моля на гробовете на папите и минавам покрай неговия. Но не съм забелязвал като в моментите, когато ме съветваше, не съм забелязвал, че има някой друг, който ме съветва. Той притежаваше онази мъдрост да прави нещата със свобода. Но същото като преди го имах близо, а сега го имам отново, с много голяма простота", казва папа Франциск.

Няма планове за оставка

Както и в други случаи, папата заяви, че не изключва възможността един ден да тръгне по стъпките на Бенедикт, но повтори, че сега не е моментът за това. Преди година в интервю за ABC папа Франциск разкри, че в началото на понтификата си е връчил - както е обичайно - писмо за оставка в случай на медицински проблеми на тогавашния държавен секретар кардинал Тарчизио Бертоне. То и сега е на мястото си. 

Старост и здраве

Запитан дали е вярно, както твърдят някои критици, че след кончината на своя предшественик е "станал по-твърд", а критиците му "по-злобни, по-свирепи", папа Франциск отговори с шега: "Не, някой трябва да бъде плеснат малко...". Той прави сравнение с бащите в отношенията им с техните деца: "Понякога е необходима лекция, но хората тук са много добри. Аз съм сложен и понякога малко нетърпелив, а те ме търпят.... Хората в Курията са много добри." "Но сега не сте толкова строги с тях..." отбеляза Алазраки, на което папата отговори: "Просто дори бабите и дядовците стават по-добри, това е част от остаряването".

Говорейки за старостта, папата, който неотдавна бе болен от бронхит и през последните 2 г. два пъти бе опериран в болница "Джемели", признава, че здравето му е крехко, но успокоява:

"Чувствам се добре, чувствам се по-добре. Имам нужда да се молите за моето здраве", защото "старостта не идва от само себе си ... тя не се измисля, а се представя такава, каквато е". От друга страна, каза той, "трябва да знаеш как да приемеш даровете на старостта" и "че можеш да се справиш много добре и от друга гледна точка". "Понякога - разкри папата - ми казват, че съм безразсъден, защото ми се иска да правя някои неща и да се движа. Това е знак, че съм доста добре", казва той.

Предстоящи пътувания

Бронхит наложи отмяната на пътуването до Дубай за КОП28 в началото на декември.

"Вярно е, че сега всички пътувания се преосмислят. Тези, които са най-далечни, се преосмислят. Съществуват ограничения, нали? Граница, която те кара да осъзнаеш, че всичко тук свършва и започва нещо друго. Старостта те кара да узрееш много, това е прекрасно", обяснява папата.

Въпреки че папските пътувания се преоценяват, той все още се надява да предприеме три посещения през следващата година: в Белгия, Полинезия и Аржентина.

Първото, в Белгия, където е поканен от крал Филип и кралица Матилда, е "безопасно", каза папа Франциск. Другите две са "в очакване": "Ще видим как ще се развият нещата".

За първи път папата говори публично за посещение в Полинезия, докато идеята за завръщане в родината си споменаваше в почти всички интервюта, които даде през последната година.

Новоизбраният президент Хавиер Милей също покани папата в Аржентина в телефонен разговор след изборната си победа. В отговор на въпрос за изразите, използвани от новия президент в миналото, папа Франциск каза:

"В предизборната кампания нещата се казват на шега, казвам в кавички: те се казват сериозно, но са временни неща, неща, които служат за създаване на малко внимание, но след това отшумяват от само себе си. Трябва да се прави голяма разлика между това, което политикът говори по време на предизборната кампания, и това, което действително прави след това, защото тогава настъпва моментът на конкретиката, на решенията", посочва папа Франциск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика