Папа Франциск изгони бившия частен секретар на предшественика си

OFFNews 15 юни 2023 в 15:02 1360 0

пата

Снимка БТА/АП

Георг Генсвайн и папа Франциск.

Папа Франциск отстрани от Ватикана бившия частен секретар на предшественика му папа Бенедикт Шестнадесети Георг Генсвайн, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Генсвайн подразни папата, като публикува мемоарна книга, озаглавена "Нищо друго освен истината: Моят живот редом до Бенедикт Шестнадесети", в която разказваше за вътрешните напрежения по времето, когато Франциск съжителстваше с Бенедикт Шестнадесети във Ватикана.

"На 28 февруари 2023 г. монсеньор Георг Генсвайн приключи мисията си на префект в понтификалния дом. Светият отец разпореди от 1 юли монсеньор Генсвайн да се прибере за момента в неговата епархия Фрайбург", се казва в съобщение на Светия престол.

Първоначално в пресата се бяха появили спекулации, че Генсвайн може да получи пост на посланик в чужбина.

Няколко дни след кончината на папа Бенедикт Шестнадесети в края на миналата година, 66-годишният Генсвайн разкритикува остро аржентинския папа, като заяви, че той е разбил сърцето на предшественика си, като е ограничил използването в църквата на литургията на латински език, на което пък консервативният германски папа държеше много.

А след публикуването на мемоарите си през януари Генсвайн беше извикан на разговор при закрити врата с Франциск.

Генсвайн, който беше личен секретар на Йозеф Рацингер (както е истинското име на папа Бенедикт Шестнадесети) от 2003 г. до 2022 г., заяви, че е изкупителна жертва и че е бил лишен от папа Франциск от каквато и да е роля в изпълнителната власт във Ватикана. Той се оплака, че му била оставена само титлата на префект на понтификалния дом, която обаче била напълно лишена от съдържание. Генсвайн каза, че е шокиран и потресен от това, че е бил отстранен по този начин от същинския ватикански живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика