Пълен провал за Мей. Британските депутати за трети път отхвърлиха сделката за Брекзит

OFFNews 29 март 2019 в 18:16 4440 0

В деня, в който Великобритания трябваше да напусне ЕС, британските депутати отново отхвърлиха споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит. 

Днес 344 депутати гласуваха "против" сделката, а едва 286 - "за".

За трети път парламентът отхвърля сделката на Мей - след гласуванията през януари и март.

Сега премиерът има време до 12 април да търси начини за удължаване на преговорния процес с ЕС, за да избегне Брекзит без сделка.

Мей заяви, че гласуването ще има "тежки последици".

Вариантите са отмяна на Брекзит или излизане от ЕС без сделка. Британските депутати ще гласуват в понеделник по различни предложения за съставяне на нов план.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин отново поиска Мей да подаде оставка и да се проведат избори.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли също заяви, че е време премиерът да подаде оставка: "Това трябва да е последното поражение по сделката на Тереза Мей. Свърши се. Трябва да продължим напред."

В отговор на днешното гласуване в британския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter:

"С оглед на отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, реших да свикам извънредно Европейския съвет на 10 април."

От Европейската комисия коментираха, че Великобритания трябва да посочи какво следва преди 12 април: "Днес възможността за раздяла без сделка изглежда вероятна. ЕС се подготвя за това от декември 2017 г. и е напълно готов за подобно развитие. Оттегляне на Великобритания без споразумение може да се очаква."

ЕС ще остане единен. Ползите от споразумението за оттегляне, включително преходният срок, няма да как да са възможни при никакви обстоятелства при напускане без споразумение. Частични споразумения не са възможни, коментираха още от ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови