Палатков лагер блокира центъра на Белград

OFFNews 29 декември 2023 в 21:11 1793 2

Снимка Getty Images

Студенти, гимназисти и младежи, събрани около инициативата "Борба", започнаха 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Сърбия, съобщават белградските медии.

По време на 24-часовата блокада в Белград протестиращите направиха лагер на улицата.

Активистът Иван Белич заяви пред телевизия Ен1, че ще се опитат да окажат натиск върху Министерството на държавната администрация да изпълни исканията им. Студентката Емилия Миленкович допълни, че групата ще разпъне палатки на кръстовището на улиците "Бирчанинова" и "Кнеза Милоша".

Група студенти решиха да прекарат времето, прекарано в блокада, с игра на карти. "Все повече хора се появяват, със сигурност ще има и такива, които ще останат 24 часа“, каза една една от присъстващите студентки.

"Обръщаме се към властите. Техен ред е да видят, че и ние сме тук. Колкото повече сме тук, толкова повече ще ни гледат. Нашето послание е да отворим избирателните списъци и да установим валидността на гласувалите. Това е важно, защото определя бъдещето ми. Управлението в Белград се решава от хора, които не са от Белград. Не виждам защо това трябва да се допуска", заяви друг демонстрант. 

Протестиращите издигнаха около петнадесет палатки в центъра. Според репортер на Ен 1 студентите са убедени, че ще прекарат 24 часа на улицата и са се подготвили за това. Студентите донесоха храна, продукти, закуски, както и настолни игри. Актьорът Иван Йевтович се присъедини към младите хора в блокирането на движението на кръстовището на улиците "Кнеза Милоша" и "Бирчанинова". В изявление за вестник "Данас" той заяви, че смята това за свой дълг като професор и артист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!