Пакистан отправя последно предупреждение към нелегалните мигранти

OFFNews 26 октомври 2023 в 20:32 5376 1

Мигранти

Снимка Pinterest

Пакистан започва масово депортиране на нелегални мигранти

Пакистанският временен министър на вътрешните работи Сарфраз Бугти отправи последно предупреждение към всички нелегални мигранти в страната, включително стотиците хиляди афганистански граждани, да напуснат доброволно преди крайния срок - 1 ноември, съобщи Ройтерс.

На пресконференция в Исламабад Бугти каза, че Пакистан е решен да продължи с плана за експулсирането на всички мигранти без документи.

Пакистан обяви този ход през октомври. Тогава беше заявено, че решението е взето, след като е установено, че афганистански граждани са замесени в престъпления, контрабанда и атаки срещу правителството и армията, включително в 14 от 24 самоубийствени атентата тази година.

"Всички нелегални мигранти са идентифицирани. Държавата разполага с пълни данни. Искам още веднъж да апелирам всички нелегални мигранти да напуснат доброволно до крайния срок", заяви временният министър на вътрешните работи.

Бугти предупреди, че правоохранителните органи ще започнат операция след изтичане на крайния срок. Той също така каза, че ще бъдат предприети действия срещу всеки, който е замесен в подпомагането или укриването на мигрантите.

Мигрантите, предимно афганистанци, много от които живеят в Пакистан от години, ще бъдат настанени във временни центрове, създадени от правителството.

Тези, които напускат доброволно, ще получат помощ с подготовката на техните документи, разрешение за обмяна на валута и транспорт.

Към Пакистан тръгна най-големият поток от афганистански бежанци след съветската инвазия в Кабул през 1979 г.

Стотици хиляди афганистанци се преместиха в Пакистан, за да избягат от война и конфликти, и много от тях са регистрирани като бежанци в правителството и агенциите на ООН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!