Оттеглянето на САЩ отваря огромна дупка в бюджета на СЗО

Кой колко плаща и за какво се харчат парите на световната организация

OFFNews 16 април 2020 в 15:12 3394 2

Смайващото решение на САЩ да спрат в разгара на пандемията от Ковид-19 да финансират за Световната здравна организация (СЗО) лишава специализираната агенция на ООН, която и без това не е добре дотирана, от средства за борба със здравните проблеми по цял свят, съобщава Франс прес.

Вашингтон е най-големият донор на СЗО, многостранна институция, създадена през 1948 г., чието функциониране и мисии зависят от средствата, предоставяни от страните членки и от частни дарители.

Във вторник САЩ обявиха, че ще замразят превежданите от тях средства, докато направят оценка на ролята на СЗО в борбата с пандемията, отнела от декември живота на над 125 000 души по света - от които 26 000 в САЩ. Данните са от преброяване на АФП.

Според президента Доналд Тръмп приносът на Америка за СЗ се равнява на 400-500 милиона долара годишно срещу около 40 милиона долара, "ако не и по-малко" от Китай.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера, че нейните експерти ще "проучат отражението" на обявеното от САЩ решение върху програмите на организацията и ще потърсят други ресурси, за да компенсират намаляването на парите.

Бюджетът на СЗО се определя за период от две години. За 2018-2019 г. сумата достига 5,62 милиарда долара (5,1 милиарда евро), от които 4,3 милиарда идват от доброволни дарения, сочат данни на СЗО, актуализирани към последното тримесечие на 2019 г.

САЩ водят по действително изплатени суми от донорите с 553,1 милиона долара, или 14,67 на сто. Средствата влизат в касите на СЗО в зависимост от проектите и нуждите.

Втори по абсолютна стойност и на първо място сред частните дарители е Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" на съоснователя на Майкрософт (9,76 на сто), следвани от Глобалния алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ), който предоставя 8,39 на сто от бюджета на СЗО. Великобритания осигурява 7,79 на сто, а Германия - 5,68 на сто.

След първите пет се нареждат Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (с 5,09 на сто), Световната банка (3,42 на сто), "Ротари интернешънъл" (3,3 на сто), Европейската комисия (3,3 на сто) и Япония (2,73 на сто).

За тези две години Китай е предоставял по 7,9 милиона долара, или 0,21 на сто - след Люксембург (предоставил 0,3 на сто) и Пакистан (с 0,36 на сто).

Африка е най-големият получател на средства

СЗО събира и вноска, плащана от всяка страна член, пропорционално на богатствата й. Тези средства се плащат на 1 януари.

С 957 милиона долара за периода 2018-2019 г. тези вноски са вторият по важност източник на приходи за СЗО.
САЩ са внесли 237 милиона долара, близо 25 на сто от общата сума, а Китай - само 76 милиона, или 8 на сто. Очаква се делът му да достигне 12 на сто за следващия бюджетен цикъл.

"Китай работи активно с африканските страни, за да се позиционира като защитник на един нов, по-справедлив световен ред. СЗО е само една многостранна структура сред много други", заяви пред АФП Алис Екман, отговаряща за Азия в Европейския институт за проучвания на сигурността (EUISS).

"Влиянието на Китай в системата на Организацията на обединените нации е значително и не се ограничава с финансовия му принос", добави тя.

Какво прави СЗО със стотиците милиони долари, които получава всяка година?

Повече от една четвърт от общия размер на даренията се харчат за борба с полиомиелита, 12 на сто - за подобряване на достъпа до основни грижи и хранителни услуги, почти 9 на сто - за ваксинации. За борба с епидемиите отиват почти 6 на сто от тази сума.

Африка е основният регион, получаващ субсидии от СЗО, с 1,32 милиарда долара, изпреварвайки Източното Средиземноморие (1,23 милиарда), централата на СЗО (591 милиона), Югоизточна Азия и Югоизточна Европа (по 223 милиона за всеки от двата региона), Западната част на Тихия океан (166 милиона) и двете Америки (24 милиона).

Професор Гай Маркс, председател на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните болести, призова вчера Доналд Тръмп да преразгледа "рискованото си решение".

Оттеглянето на САЩ може да има "катастрофални последици за други програми на СЗО за контрол на заболяванията по света", предупреди той, предава агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

16.04 2020 в 18:07

Тръмпака е безскрупулен престъпник, който не се интересува от това колко хора ще загинат от наглите му игрички. С такъв лидер начело на най-силната човешка фракция няма да ни е скучно.

25665

1

Victimized

16.04 2020 в 15:32

Няма проблеми, на Гейтс фондацията ще запълни дупките, те и без друго го слушат него повече от което и да е избрано от хората правителство..