Отцепници от "Сириза" правят нова партия, опозицията иска правителство без избори

OFFNews 21 август 2015 в 11:15 4017 3

Снимка European Pressphoto Agency

Членове на гръцката партия "Сириза" са на път да се отцепят от нея и да създадат ново движение, съобщават местните медии, цитирани от Би Би Си.

Новината идва след като снощи министър-председателят Алексис Ципрас обяви, че подава оставка. Така той предначерта пътя към нови избори през септември в южната ни съседка.

Причина за оставката стана изгубената подкрепа към Ципрас на много от неговите депутати по време на парламентарното гласуване на третата спасителна финансова програма за страната. Според информация на местни репортери, депутатите от "Сириза", които може би ще се присъединят към новата отцепническа партия, са 25.

Междувременно най-голямата опозиционна партия "Нова демокрация" ще се опита да състави правителство в рамките на настоящия гръцки парламент, съобщава grreporter. За нея изборите са последното решение.

Късно снощи лидерът ѝ Евангелос Меймаракис е започнал първите неофициални срещи с щабовете на останалите опозиционни партии. Той приел тридневния проучвателен мандат, хем за да опита съставянето на правителство без провеждането на нови избори, хем, ако това не стане, да добие представа какво може да се очаква след изборите.

Меймаракис обявил, че по време на трите дни, през които ще разполага с проучвателния мандат, той ще се срещне с лидера на партия "Потами" Ставрос Теодоракис, председателя на ПАСОК Фофи Генимата, главния секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас и вероятно с Панайотис Лафазанис, лидер на отцепилата се от "Сириза" "Лява платформа".

Лидерът на "Нова демокрация" оставил открит въпроса за евентуална среща с лидера на Златна зора, въпреки че остава да се изясни дали партията на Николаос Михалолякос ще получи проучвателен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!