Отново на фронта. Осъденият на смърт и разменен британски наемник Ейдън Аслин се връща в Украйна с камера в ръка

OFFNews 11 ноември 2022 в 14:59 3258 2

Снимка

Ейдън Аслин, правият в клетката

Воювалият на страната на Киев британски наемник Ейдън Аслин, който беше пленен в Мариупол, осъден на смърт от трибунал в т. н. ДНР и освободен в резултат на международна размяна, се връща обратно в Украйна, съоъбщи самият той, цитиран от „Дейли Мейл“. Аслин ще бъде отново на фронтовата линия, но няма да хваща оръжие в ръце. Неговият „автомат“ ще бъде камерата, а британецът ще разказва за войната в Украйна в свой канал в YouTube.

„Това (Украйна, б. р.) е моят дом. Разбира се, аз не бих искал отново да ме хванат, но считам, че има още над какво да поработя. Има истории, които трябва да бъдат разказвани. Обещах на моята приятелка, че няма да се върна във въоръжените сили. Не мисля, че някога ще взема отново в ръце оръжие. Давам си сметка, че мога да бъда разпознаваемо лице в Украйна, но чувствам, че рискът си струва“, казва живелият под сянката на неизпълнена смъртна присъда наемник.

След като се върне в Украйна Аслин иска да провери и в какво състояние е домът му, който се намира близо до фронтовата линия в района на Херсон.
Аслин беше пленен в Мариупол и осъден през юни в Донецк на смърт чрез разстрел. Върна се в родината си в рамките на обмен на пленници през септември.

Руската пропаганда пусна интервю на RT, записано преди произнасяне на смъртната присъда, в което британецът се разкайва за решението си да служи в украинската армия и обяснява, че не е знаел цялата картина на случващото се в Донбас. „Ако можех да се върна в онова време, нямаше да избера този път“, цитираха руските медии изявлението на пленника. В условията на плен и очаквана присъда, той беше заявил, че „страните от Запада използват Украйна в прокси война, за да окажат натиск върху Русия, която не желае да върви в една посока с тях“.

Междувременно на 5 ноември в Углегорск беше извършено покушение срещу „съдията от ДНР“Александър Никулин, който председателства съдебните състави по делата срещу пленени украинци и чуждестранните наемници във ВСУ. В частност Никулин е постановил и смъртната присъда срещу Аслин. Донецкият съдия е останал жив, след като по него е бил открит огън, но състоянието му, според сепаратисткия лидер Денис Пушилин е „стабилно тежко“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

AlexBeta

11.11 2022 в 15:55

На съдията са я изпълнили както сам виждаш. На стремоусов също я изпълниха. Няма сее плашиш - предателите винаги ги намират