Отношенията на Тръмп с Европа: от лоши към никакви

Ганчо Каменарски Последна промяна на 08 юни 2020 в 19:47 3772 1

Отношенията на американския президент Доналд Тръмп с Европа от лоши се превръщат в никакви, пише Politico.

Заради незаетите висши дипломатически длъжности, а също така и заради трансатлантическото напрежение, на лидерите на страните от ЕС им остава единствено да чакат ноемврийските президентски избори в САЩ.

В настоящия момент трансатлантическите отношения се намират на небивало ниско равнище, отбелязва изданието. При това мнозина експерти считат, че сътрудничеството между САЩ и европейските страни сега са актуални, както никога.

В началото на своето президентско управление Тръмп се отнасяше към Европа като към нещо второстепенно.

Сега от американско-европейските отношения малкото, което е останало, е само горчивият привкус за лидерите на ЕС, които загубиха три години да убеждават Тръмп да поддържа западния алианс. Те вече не изпитват илюзии дали Тръмп може да се промени. Единственият въпрос, който сега стои, е: ще победи ли той през ноември?

След като германският канцлер Ангела Меркел отказа да участва в насрочената за края на юни среща на G7, позовавайки се на риска да се зарази от коронавирус, Тръмп рязко разкритикува този клуб на икономически развити държави, осмивайки го и наричайки го „остарял”. Politico напомня, че още в началото на своя мандат американският президент точно така нарече и НАТО.

Говорейки за предстоящата среща на „Голямата седморка”, Тръмп отново оповести желанието си изключената Русия (заради анексията на Крим) отново да се присъедини към групата. Великобритания, Канада и ЕС бързо отхвърлиха идеята.

До коронакризата обаче европейските лидери считаха, че отношенията с Вашингтон, макар и лоши, са поне стабилни.

Обаче с началото на пандемията ситуацията несъмнено се промени към по-лошо.

Германия обвини Тръмп, че той се опитва да купи тяхна фирма, работеща над създаването на ваксина. САЩ отхвърлиха тези обвинения, но и досега останаха опасенията по повод възможната „ваксинна война”, особено заради отказа на американския президент да участва в кампанията на ЕС по събиране на средства за борба с коронавируса.

Според европейски официални лица, пандемията разкри още повече пукнатини в отношенията със САЩ. Например на 11 март Тръмп - без уведомяване и консултации - обяви забрана за влизане от Европа.

Тази стъпка породи хаос по европейските летища. Според експерти, това само е способствало за разпространение на вируса, защото американски граждани с коронавирус стояха в препълнените чакални на летищата, опитвайки се да се приберат в САЩ.

Междувременно старите разногласия между Европа и САЩ се запазиха. Лидерите на ЕС не изпитват особени надежди за изглаждането на висящите търговски въпроси преди ноемврийските избори. И дори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от момента на своето встъпване в длъжност на 1 декември миналата година така и не посети САЩ, отбелязва още Politico.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X