Откриха тунел за бягство в Берлин при строежа на нов блок

OFFNews 18 юни 2023 в 08:56 4509 2

Берлинската стена

Снимка Архив

Берлинската стена

Тесен тунел за бягство от времето на Студената война, прокопан под Берлинската стена, бе открит при строителни работи в германската столица, съобщиха ДПА и БТА.

Тунелът, който е широк едва 50 см и висок 70 см, е открит под улица в центъра на Берлин, която някога е била укрепена граница между комунистическа Източна Германия и анклава, контролиран от западните съюзници.

Тунелът е открит по-рано този месец по време на строителството на нов жилищен комплекс, съобщи вчера берлинският вестник "Бе Цет" (BZ).

"За съществуването на тунела вече се знаеше, но геофизичните изследвания показваха, че той се намира по-дълбоко под земята", каза пред вестника представител на берлинската служба за опазване на историческото наследство.

В участъка на улица "Бернауер", където е открит най-новият тунел, е имало прокопани поне още 12 тунела за бягство.

Говорител на строителната компания заяви, че не иска да разрушава тунела или да го запълва с бетон, а ще вземе мерки за неговото запазване за изследователски цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

18.06 2023 в 14:20

Ей сега копейките ще обяснят че по този тунел всъщност западните германци са бягали на изток, защото никой не ги е пускал в рая на Хонекер.

1005

1

eagle60

18.06 2023 в 09:54

В Германия съзнателно се пази паметта както за нациското минало, така и за съветската укопация и поривът към свобода, коствал живота на хиляди германци, опитващи се да напуснат "социалистическия рай". Включително и през границата на България с Турция и Гърция. Тук се прави всичко да се забрави Белене, кльоновете по границата, убитите. Напротив - пълно е с вопли "по онова хубаво време, когато всичко беше истинско". Създава се почва за създаване на все нови и нови копейкаджии. Впрочем преди време бе създаден великолепен филм "Граница" с Чочо Попйорданов в главната роля. Имаше голям вой от "критици", дет "нас червеното знаме роди ни".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика