Откриха тайна лична карта на Путин от Щази

OFFNews 11 декември 2018 в 13:45 8538 0

Откриха тайна лична карта на Путин от Щази

Настоящият руски президент Владимир Путин е имал лична идентификационна карта, издадена от източногерманската държавна сигурност по време на Студената война. Това разкрива вестник "Билд", който публикува извадки от архивите на бившата Щази - Министерството на държавната сигурност на ГДР.

28 години след разпада на Източна Германия архивите на тайната полиция разкриват, че Владимир Путин - бивш офицер на съветското разузнаване КГБ, е имал свободен достъп и до германската държавна сигурност. 

33-годишният по това време майор Владимир Путин получава лична карта на 12 декември 1985 година от Министерството на държавната сигурност. Освен снимката на Путин, картата съдържа неговият подпис и официален печат. Документът е бил валиден до края на 1989 г. Картата е открита в досие на отделението на Щази в Дрезден, което се занимавало с набирането и обучаването на агенти. 

Ръководителят на архивите Конрад Фелбер коментира пред изданието, че до този момент не е било ясно, че Путин е имал преки отношения с Щази, тъй като името му не се появява дори и в списъка със съветски военен персонал на територията на ГДР. 

Досега беше известно, че като служител на КГБ Владимир Путин е живеел в къща на ул. Ангелика в Дрезден, която делял с други агенти на разузнаването. Малко по-късно към него се присъединила и съпругата му Людмила заедно с дъщеря им Мария, където живеели в шестетажен панелен блок. 

Втората им дъщеря е родена през 1986 г. в Дрезден. Путин е членувал в рибарски клуб, обичал да шофира Лада Жигули и пиел бира Радебергер в любимия си бар "Zum Thor".

Обяснението за издадената от Щази карта е в това, че като агент на КГБ Путин е работил под прикритие. Картата му позволявала свободен достъп до министерството, но се предполага, че това му отваряла и вратата за вербуване на агенти. 

Засега не е ясно защо той е върнал картата вместо да я унищожи преди да се върне в Москва в началото на 1990 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови