Откриха паметник на ромите, загинали през Холокоста

Последна промяна на 24 октомври 2012 в 14:51 4290 2

Канцлерът Меркел и Президентът Гаук, Снимка: Tagesschau

67 години след края на Втората световна война германският канцлер Ангела Меркел откри в Берлин паметник на ромите, загинали по време на Холокоста.

Паметникът представлява кръгло черно езеро с триъгълна плоча в средата, където всеки ден ще бъдат поставяни свежи цветя.

Той е дело на израелския скулптор Дани Караван.

Според статистиките нацистите са отнели живота на повече от 500 хил. роми и синти.

Режимът на Хитлер ги е считал за „по-нисша раса“.

Расистката терминология определя ромите като „хибридна“ категория хора, които са се „изродили“ заради номадския си начин на живот.

През 1943 г. ръководителят на нацистката организация Хайнрих Химлер разпорежда ромите от 11 европейски страни да бъдат депортирани в концлагери.

В нацистките концлагери в Аушвиц в окупираната от германците Полша и Равенсбрюк, Германия, ромите са използвани за различни медицински експерименти.

Това е третият паметник на жертвите от Холокоста в Берлин. Досега в германската столица имаше мемориали на евреите и хомосексуалистите, убити през Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2012 в 10:37

Това е позор за германския народ! Германският Райх и въоръжените сили на Райха не са престъпили никакви писани закони и не са престъпници в този ред на мисли! Всичко което са направили с циганите сигурно си има своето логично обяснение, както и събитията в Катуница!

25.10 2012 в 08:15

Откриха паметник на ромите, загинали през Холокоста
В България да открият паметник на ромите загинали във трафопоста...