Откраднатите преди 20 г. бележници на Дарвин мистериозно се появиха с великденска картичка

OFFNews Последна промяна на 05 април 2022 в 15:28 2993 0

Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които бе съобщено, че са откраднати от библиотеката на университета на Кеймбридж, бяха върнати две десетилетия след изчезването им, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От университета посочиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка, заедно с бележка с честитка за Великден.

За бележниците, единият от които съдържа скица на "Дървото на живота", превърнало се в символ на теорията на видния английски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е съобщено, че са изчезнали - "вероятно откраднати", през 2001 г.

Когато през ноември 2020 г. отправиха призив за помощ в търсенето им, от университета обясниха, че двата бележника са изнесени от стаята, където се пазят най-ценните произведения на библиотеката, за да бъдат заснети през септември 2000 г. Призивът бе отправен в "Деня на еволюцията", отбелязващ годишнината от първата публикация на дарвиновия труд "Произходът на видовете" на 24 ноември 1859 г.

По време на рутинна проверка през януари 2001 г. е установено, че малката кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, вече не е на мястото си. В продължение на много години библиотекарите вярват, че те са поставени на грешно място в библиотеката, където се съхраняват около 10 милиона книги, карти, ръкописи и други предмети.

След като внушителната колекцията бе щателно претърсена и бележниците не бяха намерени, през октомври 2020 г. полицията бе алармирана, че те са откраднати.

Местните детективи уведомиха Интерпол и започна международно издирване на бележниците, оценени на милиони британски лири.

През лятото на 1837 г., при завръщането си от околосветско пътешествие с кораба "Бигъл", Чарлз Дарвин (1809-1882) скицира в бележника си "Дървото на живота" - основата на теорията му за естествения подбор, която ще бъде представена в труда му "Произходът на видовете".

На 9 март бележниците се появяват отново, оставени в обществена част на сградата, пред кабинета на библиотекаря, който не е покрит от охранителни камери. Придружаващата ги бележка гласи: "Библиотекарю, честит Великден".

Директорката на университетската библиотека Джесика Гарднър споделя, че чувството й на облекчение от мистериозната поява на бележниците е "огромно и е почти невъзможно да се изрази по подобаващ начин".

"Бележниците вече могат да заемат отново полагащото им се място, заедно с останалата част от архива на Дарвин в Кеймбридж, в сърцето на културното и научното наследство на страната, редом с архивите на Исак Нютон и професор Стивън Хокинг", допълва Гарднър.

От юли тетрадките ще бъдат изложени пред публика като част от експозиция на Дарвин в библиотеката.

Полицията на Кеймбриджшър заяви, че разследването продължава.

"Подновяваме и призива си към всеки, който разполага с информация по случая, да се свърже с нас", заявиха от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови