Quantcast

Откраднаха вековни бонсай за над $100 хил. от японски майстор. Опечален, той отправи послание с инструкции към крадците

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2019 в 11:01 5420 0

Изключително ценни дръвчета бонсай бяха откраднати от градина в префектура Сайтама, намираща се близо до японската столица Токио, а потъналите в скръб собственици отправиха емоционално послание към крадците, в което ги инструктират как да се грижат за миниатюрните видове.

За кражбата съобщи вчера CNN, като подчерта, че стойността на откраднатото надхвърля $100 хил. (118 хил.). В японски йени тя е най-малко 13 милиона. Изчезнал е и рядко срещан вид хвойна бонсай на 400 г., който този месец е трябвало да се "състезава" в конкурс за красота. Само наградата за миниатюрния вид надхвърля 10 милиона йени ($90 хил.), според Фуюми Имура - съпруга на майстора на бонсай, който е отглеждал откраднатите бонсай. 400-годишната хвойна е донесена от планина преди векове и превръщането ѝ в бонсай е труден процес, включително заради факта, че е трудно да се достигне и вземе оригиналното дърво от опасните скалисти места, по които вирее. Когато сем. Имура взели редкия вид хвойна, тя била висока около метър. Когато я откраднали, била смалена до около 70 см.

"Грижихме се за тези миниатюри като за наши деца", казва тя. "Няма думи, с които да опишем как се чувстваме. Това е като да са отрязали крайниците ти." Тя смята, че крадците са професионалисти, защото са подбрали най-ценните дръвчета от около общо 3 000 бонсай видове, разположени в градина с приблизително 5 000 хектара площ.

Съпругът на Имура - Сейджи Имура - е пето поколение майстор на бонсай. Неговото семейство се занимава с това от периода Едо (Токугава) (1603-1868).

Натъженото семейство иска своите бонсай обратно, но съзнава, че е малко вероятно те да бъдат върнати. Затова отправя послание с точни инструкции към крадците как да се грижат добре за миниатюрните им произведения на изкуството.

"Който и да ги е взел, нека ги полива редовно. Шимпакуто (ценната хвойна) живее 400 години. Нуждае се от грижи и не може да оцелее и седмица без вода", казва Имура. "Те могат да живеят вечно - дори и след като ние си отидем - ако получават подходящата грижа."

Въпреки загубата семейството ще продължи да пази своите бонсай, да култивира дръвчета, които са достойни за конкурс за красота.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !