'Отиде си завършен държавник': Хавиер Перес де Куеляр издъхна на 100 години

OFFNews 05 март 2020 в 10:09 2886 0

Бившият генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр почина на 100 години. Синът му Франциско съобщи по местната радиостанция RPP, че Де Куеляр е починал в дома си в Перу на 4 март.

По време на двата си мандата като генерален секретар на ООН Де Куеляр сключва мирни споразумения в Латинска Америка, Азия и Близкия изток. Една от ключовите договорености е постигането на прекратяване на огъня между Иран и Ирак през 1988 г. след 8-годишен конфликт.

"Той беше завършен държавник, посветен дипломат и лично вдъхновение. Оказа дълбоко влияние върху Обединените нации и нашия свят", посочва настоящият генерален секретар Антониу Гутериш.

Президентът на Перу Мартин Визкара нарече г-н Перес де Куеляр "демократ по сърце, който посвети целия си живот на благото на страната ни".

Погребението е насрочено за петък.

Хавиер Перес де Куеляр е роден на 19 януари 1920 г. в Лима завършва право в Католическия университет в Лима, преди да се впусне в дипломатическа кариера във външното министерство на Перу. Той служи като посланик в европейски, латиноамерикански държави и се присъединява към първото Общо събрание на ООН през 1946 г. В ООН той председателства влиятелния Съвет за сигурност и като специален представител сключва мирно споразумение между Гърция и Турция през 1974 г., след турската инвазия в Кипър. През 1981 г. става петият генерален секретар на ООН и първият от Латинска Америка. Ръководи организацията по време на най-критичните години за отношенията между Америка и Съветския съюз в периода на Студената война.

Освен за прекратяването на конфликта между Иран и Ирак до края на втория си мандат той помага да се сложи край на военните действия в Западна Сахара и гражданските войни в Ел Салвадор, Камбоджа и Никарагуа. Осигурява и изтеглянето на съветските части от Афганистан и посредничи при получаването на независимост на Намибия от Южна Африка.

Кандидатира се за президент на Перу през 1995 г., но не печели изборите.

След оставката на президента Алберто Фухимори през 2000 г. заради корупционен скандал, Перес де Куеляр служи като външен министър и министър-председател, подпомагайки временното правителство за осигуряването на провеждането на свободни и честни избори. Новоизбраният президент Алехандро Толедо го определя за посланик във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови