Отговорът на Кремъл: Киев да приеме загубата на територии

OFFNews 05 януари 2023 в 14:55 7419 8

Кремъл
Кремъл.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор днес ситуацията в Украйна, Сирия и енергийни въпроси, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Руският президент "е подчертал деструктивната роля на западните държави, напомпващи Киев с оръжия, и предоставящи му оперативна информация и указания за координатите на военни цели", се казва в съобщението.

В същото време "Путин отново потвърди, че Русия е отворена за сериозен диалог, при условие че властите в Киев изпълнят известни и нееднократно изразявани искания и отчетат новите териториални реалности", каза още пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

От своя страна, турският президент е заявил на руския си колега, че мирните усилия в Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и "визия за справедливо решение", предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата канцелария.

Двамата лидери освен това са изразили надежда, че продължаването на контактите за обстановката в Сирия в тристранен формат ще помогне за уреждане на конфликта в тази държава.

"Обърнато бе внимание на перспективите на уреждането на конфликта в Сирия. Дадена бе позитивна оценка на проведената в Москва през декември 2022 г. среща на министрите на отбраната с участието на ръководителите на разузнавателните служби на Русия, Турция и Сирия. Изразена бе надежда, че развитието на контактите в подобен тристранен формат ще допринесе за кардинално подобряване на обстановката в Сирия, включително за възстановяване на териториалната цялост, решаването на проблема с бежанците и задачите за борба с международните терористични структури", се казва в прессъобщението на Кремъл.

От канцеларията на Ердоган посочиха, че той е обърнал внимание на необходимостта от предприемане от Сирия на политически стъпки за евентуално нормализиране на отношенията й с Турция.

Двамата лидери са обсъдили също редица енергийни въпроси, включително създаването на газов хъб в Турция и изграждането на атомната електроцентрала "Аккую", съобщи още пресслужбата на Кремъл.

Ердоган и Путин са разговаряли неведнъж от началото на руската инвазия в Украйна през февруари. Турция изигра заедно с ООН посредническа роля за сключването на споразумението, позволяващо износа на зърно от украински пристанища, отбелязва Ройтерс.

Според пресслужбата на Кремъл Путин е повторил пред Ердоган, че всички пречки за руския износ на храни и торове, който Москва разглежда като част от зърнената сделка, трябва да бъдат вдигнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

8

хr4

05.01 2023 в 18:21

Току що укропите си го преместиха в другия...

-240

7

редовно четящ

05.01 2023 в 18:16

Добре, че е отворен путлер. Само не знам дали ще му стигне в@з@линът.

-1650

6

ob1

05.01 2023 в 17:11

Сериозен диалог може да има само когато оркистан спре да излиза със смешните си искания за територия. Тоя гном още не разбира в какво се набута. Скапан демент малоумен...

1321

5

4rnor

05.01 2023 в 16:57

Само където от Кремъл са забравили, че такива условия се поставят от позиция на сила, а не докато цял свят ти се присмива :)

-480

4

Октим

05.01 2023 в 16:56

Е точно това мръсен блатен плъх няма да стане!!!

345

3

Джендо Джедев

05.01 2023 в 16:03

Хахаха! А какво стана с "денацификацията"? Или май зорът беше да се открадне малко територийка от Украйна, а? ;)

2550

2

alfakentavur

05.01 2023 в 15:09

Путлер да приеме, че СССР1 отдавна си отиде и няма как да направи СССР2 извън собствената си територия. Каквото остана от нея в началото на 90-те години.

2099

1

Mateevk

05.01 2023 в 15:07

И за какво ще е този "сериозен" диалог, щом ще се базира на безусловното приемане на "новите териториални реалности"? Ей това не мога да разбера. Може би се има предвид да "уточнят" дали "новите териториални реалности" обхващат анексираните региони изцяло или да. Ама на това не му ли викат капитулация, а не "сериозен" диалог и преговори?
 
X

Да помогнем на украинските деца!