От опозиция до разкаяние: Бившият главен редактор на Nexta Роман Протасевич получи 8 г. затвор и вече обича Лукашенко

OFFNews 03 май 2023 в 14:47 1105 0

Протасевич

Снимка Getty images

Роман Протасевич

Бившият главен редактор на канала Nexta в Телеграм Роман Протасевич получи 8 г. затвор, а създателят му Степан Путило и журналистът Ян Рудик, които са в чужбина, са осъдени задочно на 20 и 19 г. зад решетките от Минския областен съд.

Случаят е особено скандален - на 23 май 2021 г. самолет на авиокомпания Ryanair, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, бе принуден да кацне в столицата на Беларус. Сред пътниците му бяха Роман Протасевич и тогавашната му приятелка София Сапега. И двамата бяха арестувани.

В отговор Великобритания и Европейският съюз забраниха на беларуските самолети да летят над територията им. Оттогава за живота на Протасевич и Сапега се знае много малко - и двамата са под пълния контрол на службите за сигурност. Путило и Рудик остават извън обсега им.

Nexta ("Някой" на беларуски език) е създаден от Путило още като ученик, като първоначално каналът е бил страничен продукт. Основният е бил едноименен канал в YouTube, където тийнейджърът е публикувал музиката си. В Телеграм се публикуват местни новини, понякога ексклузивни. През пролетта на 2020 г. с ескалацията на протестите в Беларус той става все по-популярен. През август, след президентските избори, броят на читателите на Nexta за няколко дни нарасна от 300 хил. на 1,8 млн. души, припомня Би Би Си.

По популярност Nexta отстъпваше само на TUT.by, основния сайт на страната, който се четеше от 62% от населението на Беларус.

Каналът "Nexta-live" своевременно публикува снимки, видеоклипове и новини от местата, където са се случили най-сериозните сблъсъци на протестиращите с полицията и военните. Кореспонденти на канала бяха самите граждани.

През август 2020 г. Роман Протасевич казва, че редакцията (с четирима служители) е получавала стотици съобщения на час по каналите за обратна връзка. В онези дни редакцията е работила по 20 часа на ден.

Nexta не е била най-точният или обективен източник на новини. Редакцията често публикуваше непроверена информация (например, че руски специални части са влезли в Беларус; реакцията на новината беше огромна, но тя не беше вярна). Каналът не криеше симпатиите си към протестиращите и неприязънта си към Лукашенко и силите за сигурност.

През 2020 г. каналът е обявен за "екстремистки" в Беларус. Това означаваше, че всеки гражданин на страната, който препубликува съобщението на Nexta, може да бъде подложен на административно и наказателно преследване.

В началото на протестите нито един човек от редакцията на Nexta не живее в Беларус. През януари 2020 г. Роман Протасевич подава молба за политическо убежище в Полша с мотива, че е преследван от службите за сигурност. За последен път преди задържането си той е живял в Литва.

В профила му в Twitter някога пишеше: "Първият журналист терорист". Протасевич стана първият гражданин на Беларус, включен в официалния списък на лицата, които могат да бъдат замесени в терористични дейности.

Роман Протасевич участва в протестите срещу Александър Лукашенко от началото на 2010 г., когато е още ученик. За първата акция той е изключен от лицея към Националния технически университет и върнат в обикновено училище. След това продължава да учи журналистика в Беларуския държавен университет, но и оттам е изключен.

Истинското преследване на Протасевич настъпва след началото на масовите протести. В интервю за Би Би Си той споделя, че срещу него са били заведени пет или шест наказателни дела. В крайна сметка срещу Протасевич е постановена присъда по 10 члена от Наказателния кодекс на Беларус - от екстремизъм до "дискредитиране на Република Беларус". Степан Путило също е наказан по толкова члена на НК, а Ян Рудик получава задочната си присъда по 11 члена от кодекса.

Беларус поиска от Полша да екстрадира Протасевич и Путила, но полската страна дори не отговори на искането. Страхувайки се от отвличане, Протасевич често сменя адреса си и спазва други предпазни мерки - опитва се да не ходи сам по улиците и не излиза от къщи по тъмно.

След задържането си Протасевич започва активно да сътрудничи на властите и декларира, че се разкайва за предишната си опозиционна дейност. Преместен е под домашен арест след няколко телевизионни интервюта, в които се разкайва и същевременно обвинява опозицията, че действа в интерес на Запада. В едно от интервютата се разплаква, а в друго нарича Александър Лукашенко "човек със стоманени топки".

Беларуската опозиция смята, че той най-вероятно е направил тези изявления под натиск.

Протасевич имаше няколко профила в социалните мрежи, но почти веднага изчезна оттам.

Руската гражданка София Сапега в момента излежава шестгодишна присъда за администриране на опозиционен канал в Телеграм. Тя е осъдена на 22 май 2022 г. През януари 2023 г. й е отказано помилване от президента Лукашенко. През април 2023 г. става известно, че тя е дала съгласието си за екстрадирането ѝ в Русия.

Отношенията им с Протасевич са били почти приключили още преди задържането ѝ. През април 2022 г., около месец преди Сапега да бъде осъдена, Протасевич се жени за друго момиче.

В последното си изявление от 26 април (откъси, публикувани от държавната информационна агенция "Белта") Протасевич се разкаял и казал, че е бил използван.

"Бях много млад, горещ и глупав, когато си мислех, че изведнъж ще се вдигна и ще мога да променя нещо в Беларус. Въпреки това искреното ми желание беше да променя живота на нашия народ и на нашата страна към по-добро, но сериозно сгреших, избрах грешния път", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!