Още санкции срещу Русия и отпускане на още 2 млрд. евро за оръжие на Украйна обсъждат външните министри на ЕС

Готвят се санкции и срещу Иран заради нарушенията на човешките права и заради доставките на дронове за Русия

OFFNews 12 декември 2022 в 07:35 1672 2

.

Снимка БТА/АП

.

Днес министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз ще се срещнат, за да се опитат да постигнат съгласие за по-нататъшни санкции срещу Русия и Иран и за отпускането на още 2 милиарда евро за оръжейни доставки за Украйна, предаде Ройтерс.

Остава неясно обаче дали Унгария ще блокира някои от решенията, като прибегне до това, което дипломати определиха като "дипломация на шантажа" заради спор около блокирани европейски фондове за Будапеща.

"Има принципно съгласие, но го има и големия слон в стаята. Това е вид дипломация на шантажа, която ние бихме предпочели да не виждаме, но положението е такова, каквото е", заяви високопоставен европейски дипломат по отношение на възможността Будапеща да използва правото си на вето, предаде Ройтерс. 

Външните министри ще обсъдят деветия пакет от санкции срещу Русия, според който в списъка на санкционираните от ЕС лица трябва да бъдат включени още почти 200 души и организации.

Също така се очаква министрите да разгледат нови санкции срещу ирански лица и организации заради нарушенията на човешките права при репресиите срещу протестиращи от страна на Техеран и заради доставките на дронове за Русия.

Освен това външните министри на ЕС имат намерение да отпуснат допълнително 2 млрд. евро за фонда, който страните членки използват, за да финансират оръжейни доставки за Киев, но в голяма степен е изчерпан след почти 10 месеца война.

Очаква се министрите да се споразумеят за изпращането на цивилна мисия в Молдова, която може да поиска помощ в областта на киберсигурността, борбата срещу корупцията или укрепването на върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

12.12 2022 в 07:39

Екстра! А бай Орбан яко го боли отзад за Батюшката му, ама... това е положението, брат!