Още 10 години безплатен роуминг в ЕС

OFFNews 19 юли 2022 в 11:34 1788 0

Снимка pixabay

Европейският парламент и Съветът на ЕС приеха удължаване на действието на законодателството за роуминга, което отменя таксите за крайните клиенти. Първоначално то бе прието през юни 2017 г. и без удължаването щеше да изтече през юни тази година.

Решението е част от стратегията на ЕС за насърчаване на цифровата трансформация, посочват от пресслужбата на ЕП. Новият регламент удължава прилагането на настоящите правила за още 10 години.

Отмяната на таксите за роуминг важи за цялото Европейско икономическо пространство, което включва 27-те страни от ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. По оценки до момента 170 милиона души са се възползвали от правилата при пътуванията си из Европа.

Използването на данни в роуминг през лятото на 2019 г. се увеличи 17 пъти спрямо лятото на 2016 г., което бе последното преди отмяната на таксите.

Законодателният текст също така цели да гарантира високо качество на услугите за потребителите, сравнимо с това, което те ползват на домашния си пазар. Хората ще имат възможност да се свържат със служби за спешна помощ безплатно, уверяват от пресцентъра на ЕП.

Операторите ще трябва да информират потребителите за повишените цени на някои услуги при роуминг, например за оказване на техническа помощ или потребителски центрове на авиокомпании или застрахователи.

Законодателството също така цели да осигури приемливи условия за операторите, които предлагат телекомуникационни услуги, и да ги стимулира да развиват мрежите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови