Осъдиха Надежда Савченко на 22 години затвор

OFFNews 22 март 2016 в 16:04 8920 17

Снимка Reuters

Украинката Надежда Савченко беше осъдена на 22 години затвор за смъртта на двама руски журналисти в Донбас.

Според прокуратурата на 17 юни Савченко е произвела артилерийски огън по лугански бунтовници в района на Металлист, където са се намирали и мирни граждани, в това число трима журналисти. Двама от тях – Игор Корнелюк и Антон Волошин, са загинали при обстрела.

„Мотивът за престъпленията, извършени от обвиняемата, е свързан с омраза и враждебност към жителите на Луганск и към рускоговорящите хора като цяло“, обяви Донецкият градски съд в Ростовска област.

Според съда организатор на убийството на журналистите е командирът на батальон „Айдар“ Сергей Мелничук, а Савченко е действала в заговор с него.

Савченко ще трябва да излежи 20 години и 4 месеца затвор, защото е прекарала година и осем месеца в ареста.

Украинката беше призната за виновна и за незаконно преминаване на руската граница, за което е осъдена да плати 30 000 рубли глоба.

Съдът свали обвиненията срещу Савченко за обстрела на мирни жители в Луганска област, тъй като това не може да е предмет на разглеждане от руския съд.

В съдебната зала украинският пилот спореше с охраната, смееше се на част от формулировките при изчитането на присъдата, запя украинската народна песен "О съдии, съдии, за какво ме съдите". Заради песента на Савченко се наложи съдията да прекъсне за кратко изчитането на присъдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!