Осъдиха на смърт канадец в Китай заради план за контрабанда на наркотици

OFFNews 15 януари 2019 в 11:20 6336 0

Снимка AFP

Съд в Китай промени присъдата на канадец от 15 години затвор на смъртно наказание за контрабанда на наркотици. 

Първата присъда на Робърт Лойд Шеленберг е произнесена на 20 ноември миналата година. Вчера обаче съдът е преценил, че наложеното наказание не е достатъчно тежко и наложил смъртна присъда. 

Шеленберг може да обжалва решението в рамките на 10 дни. 

Мъжът, за когото се предполага, че е на 36 г., е арестуван през 2014 г. и е обвинен в намерение да транспортира близо 227 кг метамфетамини от Китай в Австралия. Той отрича обвиненията.

Смъртната присъда влоши и без това обтегнатите отношения между Канада и Китай след ареста на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу във Ванкувър по искане на САЩ. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Пекин в произволно използване на смъртно наказание. 

"Безкрайно ни тревожи факта, че Китай е взел решение да раздава смъртни присъди на произволен принцип, както е в този случай", посочи Трюдо.

Канадското външно министерство пък предупреди гражданите, пътуващи за Китай, да бъдат особено внимателни заради опасност от "произволно изпълнение на местни закони". 

След ареста на Ванчжоу Китай предупреди Канада, че това ще има сериозни последствия. Няколко дни по-късно в Китай са арестувани двама канадци - бившият дипломат Майкъл Ковриг и бизнесменът Майкъл Спавор. Те са заподозрени в участие в дейност, "застрашаваща безопасността на Китай".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови