Осъдени журналисти в Иран получиха награда от ЮНЕСКО за свобода на словото

OFFNews 03 май 2023 в 10:39 688 0

Снимка Getty Images

Три известни ирански журналистки, които са в затвора, са получили награди за свобода на словото, съобщи организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО, цитирана от ДПА и БТА. 

Нилофар Хамеди, Елахех Мохамади и Наргес Мохамади са наградени за принос към свободата на словото на името на Гилермо Кано на ЮНЕСКО за 2023 г. Наградите им бяха връчени в тяхно отсъствие на снощната церемония.

"Длъжни сме да почетем смелата работа на ирански журналистки, чиито текстове доведоха до историческа революция, водена от жените", каза председателят на журито Зайнаб Салби в Ню Йорк.

По думите му журналистите са платили висока цена за стремежа си да пишат и разпространяват истината.

"И затова ние сме длъжни да им отдадем почит и да гарантираме, че гласовете им ще продължат да се чуват из цял свят, докато те са в безопасност и на свобода", допълни председателят.

Наргес Мохамади е една от най-известните активистки за правата на човека в Иран и е писала за редица медийни организации, показват данни на ЮНЕСКО. В момента тя излежава 16-годишна присъда в известния техерански затвор "Евин".

Журналистките Елахех Мохамади и Нилофар Хамеди получиха международно признание за отразяването на смъртта на Махса Амини, починала след арест от моралната полиция заради нарушаване на дрескода в страната. Смъртта ѝ през септември отприщи най-силните протести в страната от десетилетия.

Хамеди бе арестувана малко след като бяха разпространени новините за смъртта на Амини, а Елахех Мохамади бе арестувана, след като отрази новината за погребението на 22-годишната жена. И двете журналистки излежават присъдите си в затвора "Евин".

Иранската съдебна власт определи двете жени като "чужди агенти" и ги обвини в застрашаване на националната сигурност, наред с други обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!