Орбан: Унгария ще се противопостави на решението на Съда на ЕС за мигрантите

Елена Николова 22 декември 2021 в 12:57 1877 1

Унгария няма да промени имиграционната си политика, въпреки неотдавнашното решение на Съда на Европейския съюз, според което тя протовречи на законите на блока, заяви премиерът Виктор Орбан на пресконференция в Будапеща във вторник.

„Решихме да не правим нищо и да не променяме начина, по който е защитена границата ни. Няма да променим политиката си и няма да допуснем никого да ни се меси", добави той.

Миналата година Съдът на ЕС установи, че Унгария не е спазила законодателството на ЕС, като е отказвала убежище на мигранти и ги е задържала в "транзитни зони“ по южната граница й граница със Сърбия. 

През 2018 г. Унгария пък прие т.нар. закон "Стоп Сорос", криминализиращ неправителствените организации и активисти, борещи се за правата на бежанците и мигрантите в страната. Той отмени 8 съществуващи закона и въведе ново престъпление "улесняване на незаконната имиграция". Също така "Стоп Сорос" забранява на мигрантите да кандидатстват за убежище, ако са пристигнали от страна, където животът им не е бил застрашен.

Във връзка с това, тогава, Унгария прие и поправка в конституцията си, която декларира, че "население от други държави не може да бъде заселено на територията й". Това на практика се противопоставя на имиграционата политика на ЕС.

Отказът да се съобрази с решението на Съда на ЕС може да доведе до тежки сакции за Унгария от страна на блока. Пример за това е Полша. През септември Евросъюзът започна да налага ежедневни глоби от 1 млн. евро на страната, след като не се съобрази с решение на Съда на ЕС за спиране на промени в съдебната си система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков