Орбан казал на папата, че Русия иска край на войната на 9 май

Ангел Марковски 03 май 2022 в 11:03 4935 3

Снимка Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан е казал на Папа Франциск, че руският план е да войната да приключи на 9 май, когато Русия чества годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Това разказва самият Папа Франциск в публикувано днес интервю за италианския в. "Кориере дела Сера". Папа Франциске поискал среща с руския президент Владимир Путин в Москва, за да се опита да спре войната в Украйна, но все още не е получил отговор. 

"Когато се срещнах с Орбан, той ми каза, че руснаците имат план и че на 9 май всичко ще приключи. Надявам се, че това е така, за да може да се разбере и скоростта на ескалация в наши дни. Защото сега става дума не само за Донбас, но и за Крим, за Одеса, за отнемане на черноморското пристанище от Украйна, за всичко. Аз съм песимист, но трябва да направим всички възможни жестове, за да спрем войната", казва още Франциск. 

Опасенията на папа Франциск са, че засега Путин няма да спре. Той се опитва да разбере и корена на това поведение, мотивите, които го подтикват към такава жестока война. Може би "лаят на НАТО пред вратата на Русия" е накарал шефа на Кремъл да реагира лошо и да отприщи конфликта. "Гняв, който не мога да кажа дали е бил предизвикан - чуди се той, - но може би е бил улеснен.

Авторът на интервюто Лучано Фонтана е попитал: "Възможно ли е патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, да е човекът, който да убеди лидера на Кремъл да отвори вратата?" В oтговор Папата поклатил глава и казал: "Говорих с Кирил в продължение на 40 минути чрез Zoom. Първите двайсет минути той ми прочете всички оправдания за войната. Слушах и казах: нищо не разбирам от това. Братко, ние не сме държавни духовници, не можем да използваме езика на политиката, а езика на Исус. Ние сме пастири на същия свят Божи народ. Ето защо трябва да търсим пътища за мир, да спрем огъня на оръжията. Патриархът не може да стане олтарник (момче, което прислужва на свещеника в олтара бел. ред.) на Путин. Имах уговорена среща с него в Йерусалим на 14 юни. Това щеше да е втората ни лична среща, която нямаше нищо общо с войната. Но сега дори той се съгласява: Нека спрем, това може да е двусмислен сигнал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

03.05 2022 в 14:29

Кога точно ще приключи войната в Украйна е въпрос на аритметика. Русия досега е загубила една четвърт от "великата си и непобедима армия". Според британската преса украинските герои убиват по 400 руснаци на ден. В уравнението обаче влиза не само живата сила, а и бойната техника, боеприпасите и т.н. А всички тези неща за Русия отиват към дефицит.

8053

2

DARTH VADER

03.05 2022 в 11:56

ТАЗИ СТАТИЯ Е ОТ РОДА НА,КАК НЕМИЯ,КАЗАЛ НА ГЛУХИЯ,ЧЕ СЛЕПИЯ ВИДЯЛ...
ДАЛИ ОРБАН Е ПЯЛ КАТО МАЛЪК В МОМЧЕШКИЯ ХОР-НЕ ЗНАМ,НО ЗНАМ ЧЕ НЯМА НИТО ЕДИН КАРДИНАЛ,КОЙТО НЕ Е ЗАМЕСЕН В РЕПЕТИЦИИТЕ...
ТЕЗИ ТОЧНО,ДА МИ ГОВОРЯТ ЗА МОРАЛ...АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО,ЩЕШЕ ДА Е СМЯХ-)))
КАТО ББ ВЧЕРА,НАРЕЧЕ КИРО И АСЕН-"ГОЛЕМИ СХЕМАДЖИИ"...БОЖЕ МИЛОСТИВИ, ИДВАЙ ПО-СКОРО ЗА ВТОРИ ПЪТ,ЗАЩОТО ТУК СТАНА ПЪЛНА ЛУДНИЦА...

-240

1

редовно четящ

03.05 2022 в 11:14

Войната щеше да приключи с превземането на Украйна от орките, според плана на главните рашисти. Сега ще приключи, когато агресорът бъде разгромен напълно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!