Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Оръжията за Украйна се увеличават, идват и изтребители

Ще дойде ден и ще бъде създаден трибунал, който ще накаже агресора, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски

OFFNews 17 март 2023 в 09:27 3448 1

Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Белгия ще предостави на Киев 240 военни камиона, а Швеция - 8 самоходни артилерийски машини, а Полша стана първата страна, която съобщи, че ще изпрати на Киев изтребители МиГ-29.

Украйна винаги е била Европа и руските бомби няма да променят обективната реалност, заяви украинският президент Володимир Зеленски след среща в Киев с латвийския премиер Крисянис Каринс.

Латвия обяви още 70 милиона евро помощ на Украйна и така общото подпомагане от Рига за Киев вече е около 300 милиона евро. 

Битката за Бахмут продължава. Според украинското разузнаване руснаците се подготвят да подновят атаката срещу Угледар. По данни на Москва руските сили са напреднали в посока Мариинка. Киев не потвърждава подобна информация.

Акцент в среднощното обръщение на президента Зеленски беше годишнината от бомбардировката на театъра в Мариупол. По думите му един ден виновните за атаката, при която загинаха много жени и деца, ще понесат отговорност за нея.

"Постоянно работим по две направления на нашата външна политика - европейско и евроатлантическо. С всички наши партньори. С официални и публични лица, с политици, с общности, които имат влияние. Украйна винаги е била Европа. Украйна винаги ще бъде Европа. Руските бомби няма да променят обективната реалност. А тя е, че украинците се защитават", заяви Володимир Зеленски.

"Ще дойде ден и ще бъде създаден трибунал, който да възстанови справедливостта за нашия народ. Той ще накаже този агресор така, както бяха наказани агресорите от миналото".

Берлин ще подкрепя Киев, докато е необходимо, с пари и оръжие, заяви германският канцлер Олаф Шолц, като добави, че не очаква войната в Украйна да приключи скоро. Според Шолц е жизненоважно Китай да не снабдява Русия с оръжия.

В Пентагона смятат, че до момента Китай не е предоставял на Русия оръжия, които да бъдат използвани в бойните действия в Украйна, заяви говорителят генерал Патрик Райдър. Той коментира и въпроса американския дрон, който се разби, след като беше прехванат от руски изтребител над Черно море. Според Вашингтон руски кораби са в района и се опитват да стигнат до останките на дрона, но е много малко вероятно да успеят да извадят нещо полезно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

17.03 2023 в 09:56

Доставките непрекъснато се увеличават, но това очевидно не става с необходимото темпо, за съжаление. Вчера двама от изявените журналисти на в. Дневник прогнозираха, че войната няма да приключи тази календарна година, както и че удължаването на времето на военните действия не е в полза на Украйна, тъжно...
 
X

Подкастът на OFFNews